torsdag 21 januari 2010

Mot ännu en sommar

Janet Frame, född 1924 på Nya Zeeland, hade ett dramatiskt liv. Hon blev 1947, enligt henne själv felaktigt, bedömd som schizofren och spenderade sju år på mentalsjukhus och utsattes för elchokbehandlingar. Hon var nära att bli lobotomerad, men läkaren fick höra att hon blivit tilldelad Hubert Church Memorial Award, då ett av Nya Zeelands mest prestigefyllda litterära priser. Hon slapp undan lobotomeringen, och kunde fortsätta att skriva. Hon skrev sedan en triologi självbiografiska böcker, Till landet är (1982), En ängel vid mitt bord (1984) och Sändebud från spegelstaden (1984). Av dessa blev det även en film. Janet Frame dog 2004 efter hennes död, 2007, publicerades Mot ännu en sommar, som nu kommer på svenska. Boken klassas som en roman, men bygger på en händelse i hennes eget liv.

Mot ännu en sommar tillkom 1963 i samband med att Janet Frame, liksom bokens protagonist Grace, tog ett avbrott från ett av sina stora romanprojekt.Graces tankar kretsar kring hennes rotlösa liv som författare, tärande prestationskrav och förlamande sociala konventioner. Då hon har svårt att slå sig till ro i sin bostad i London ger hon sig av på en resa. Det blir lika mycket en resa i Graces inre; en värld som utmärks av landsflykt och hemlängtan, liksom känslan av att inte höra hemma någonstans. Det att ständigt befinna sig på flykt.

fredag 15 januari 2010

Bellinis porträtt

Jason Goodwin

Jason Goodwin har studerat bysantinsk historia på Cambridge Universitet. Bellinis porträtt är tredje delen i serien om Yashim detektiven i Istanbul. De två tidigare böckerna i serien är Eunuckens gåta och Ormstenens gåta.

Året är 1840. Ett rykte om att en försvunnen renässansmålning skulle ha dykt upp i Venedig har nått Istanbul. Detektiven Yashim får uppdraget att söka rätt på den och tvingas åka till Venedig. Och på något märkligt sätt verkar alla spår leda till den vackra grevinnan Carla d'Aspi d'Istria...

I bergen finns inga herrar

I bergen finns inga herrar: om Kaukasien och dess folk av Anna-Lena Laurén

Branta berg, hög himmel och en obeskrivlig mångfald av folkgrupper - det är Kaukasien. Den här regionen tillhör de oroligaste i världen. Området plågas av fattigdom, korruption och etniska spänningar, en blandning som ofta exploderar i våld. Kriget i Georgien i augusti 2008 är egentligen bara toppen av isberget. Ett dylikt krig kunde ha brutit ut på flera andra ställen i Kaukasien, där konflikter ligger mycket nära under ytan.

Men Kaukasien är inte bara krig. Det är en av världens vackraste regioner, med en unik mångfald språk och kulturer, stolta folk, urgamla traditioner och en vägran att böja sig inför auktoriteter. Rundradions korrespondent Anna-Lena Laurén tillhör de få västerländska journalister som regelbundet rör sig i området och som grundligt har satt sig in i de konflikter som pyr i Syd-Ossetien, Abchazien, Ingusjien, Nord-Ossetien, Tjetjenien, Dagestan och Kabardino-Balkarien.

I den här boken rör hon sig från norra Kaukasien, som tillhör Ryssland, till Georgien. Hon träffar människor i deras hem, lyssnar och analyserar. Boken skildrar den helhet som man måste greppa för att förstå kriget i Georgien, ett krig som väckte starka reaktioner i västvärlden. Det är en bok för den som vill se de djupare sammanhangen bakom konflikten.

Men det här är också en bok om människor, om de olika folkgrupperna och deras kamp för sin identitet, kamp mot assimileringen, kamp för att överleva i en tillvaro där man historiskt alltid har varit klämd mellan stormakter. Det är en historia om små folk med stolt historia, om styrka och mod, liv och död. Det är en bok om de kaukasiska folkens frihetslängtan, skriven med den journalistiska yrkeskunskap, inlevelse och kärlek som är Lauréns varumärke.

torsdag 14 januari 2010

Fotoutställning av Hans Strömberg

Missa inte januari månads utställning på Edsbyns och Alfta bibliotek!
Hans Strömberg från Alfta visar upp fotografier ur sin breda produktion.
Bilderna är tagna under de senaste 20 åren och det är både svartvita och färgfotografier, digitala bilder och foton tagna med vanlig film. Även motiven varierar. Vi får se människor i olika miljöer, naturbilder, porträtt och mer konstnärliga bilder.

Hans är medlem i Bollnäs fotoklubb och har bl.a. medverkat i utställningar på Bollnäs bibliotek och konsthall, och han har också tidigare ställt ut på Alfta bibliotek.

Nuvarande utställning pågår t.o.m 29 januari på Alfta bibliotek och 30 januari på Edsbyns bibliotek.

Välkomna!

tisdag 12 januari 2010

Du är din generation

Elaine Bergqvist

Du har säkert varit med om det förut, generationskrockar. Tiden vi växer upp i präglar våra värderingar och karaktärer. Det är därför vi är så olika. Men det finns sätt att behärska generationskoderna och kommunicera över generationsgränserna.

I boken kartlägger Elaine Bergqvist språk, kultur, historiska händelser och andra faktorer som påverkat varje generation. Du får ta del av roliga och minnesvärda berättelser om hur det var att växa upp i Sverige från 1930-talet och framåt. Vilken musik lyssnade man på? Hur klädde man sig? Vilka filmer såg man? Vilka ord och uttryck är typiska för olika generationer? Det här är en bok där läsaren både kan skratta igenkännande åt sin egen generation men också lära sig hur andra generationer tänker och refererar beroende på bakgrund och uppväxt. Något som man kan ha stor nytta av både i arbets- och privatlivet.

Elaine Bergqvist är en av Sveriges mest anlitade retorikkonsulter. Kolla in hennes hemsida där man kan läsa om retorik samt få mer info om Elaine själv och hennes böcker.

torsdag 7 januari 2010

Mexikanska kokboken


















Härliga bilder och enkla, men annorlunda recept för den som vill förnya sin matlagning eller ha tips till middagsbjudningen!

Borta bäst

Sara Kadefors

Ingen lägger märke till bilen som står parkerad i den lilla dungen utanför Ikea. Ingen reagerar på kvinnan som kommer ut mellan träden och promenerar mot ingången. Hon är elegant klädd och har ett vackert leende. Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar och äter upp folks kvarlämnade mat.

Kvinnan heter Sylvia. Vem är hon? Vad har hon varit med om? För bara några månader sedan levde hon ett annat, etablerat liv. Efter ett misstag har hon förlorat allt. Nu handlar det om att överleva. Medan Sylvia kämpar för att upprätthålla den perfekta fasaden kommer hon i kontakt med en helt ny värld som förändrar hennes världsbild. Till slut går det inte att fly längre. Hon måste tillbaka till sitt gamla liv, göra upp med den hon en gång var och dem hon en gång lämnat.

Med humor och stort allvar ställer Sara Kadefors frågor om valen man gör i livet. Vem bestämmer egentligen hur man ska leva? Och är det ena mer rätt än det andra?