fredag 28 maj 2010

Liftarens guide till galaxen: och en grej till...

Eoin Colfer

Få bokserier har roat så många läsare världen över och under så lång tid som Douglas Adams Liftarens guide till galaxen.

För att fira att det är 30 år sedan den första boken i serien publicerades och för att introducera en ny generation läsare för några av de roligaste böcker som någonsin skrivits, kommer nu Och en grej till där vi får följa den olycklige jordbon Arthur Dents fortsatta äventyr i galaxen.

Douglas Adams hade alltid för avsikt att skriva en sjätte del av Liftarens guide till galaxen, men hans oväntade död 2001 innebar att han aldrig fick chansen. Istället har den erkänt humoristiske och kritikerrosade författaren Eoin Colfer, skaparen av den populäre (och missförstådde) anti-hjälten Artemis Fowl, ombetts att åter släppa Arthur Dent och Ford Perfect lösa i tid och rum.

Universum är stort och nästan allt kan, och vanligtvis kommer att, hända den som inte ser upp. Så packa din handduk och njut av färden!

Från dygdiga Dorotea till bildsköne Bengtsson

Hans Andersson

Boken behandlar olika brott i Sverige under 400 år.

Berättelser om brott har alltid fascinerat människor, men sättet att berätta har förändrats, liksom uppfattningen om vad som är rätt och fel. I denna bok möter vi inte bara kända och okända brottslingar från Sveriges historia utan också deras offer och domare.

torsdag 27 maj 2010

Friggebod

Ann Sjöstedt

Friggeboden fyller trettio år!

När friggeboden föddes försvann det byråkratiska krånglet med bygglov för bodar och småhus, och 2008 växte den bygglovsbefriade ytan med fem kvadratmeter. Nu har vi alltså hela femton kvadrat att använda till precis vad vi vill!

Utbudet av bodar och små hus är stort och växande. Den friggebodssugna kan beställa bod i byggsats, ladda ner ritningar på nätet, lyxa till det med inflyttningsklart eller kanske snickra själv av lösvirke. Variationerna är stora både vad gäller material, utförande och prislapp.

I boken Friggebod får du all information du behöver inför ditt byggäventyr. Läs om vilka regler som gäller och låt dig inspireras av bokens alla smarta och snygga friggebodar. Här finner du allt från hur du bygger energieffektivt till vad du bör tänka på när du väljer färg. I ett avsnitt får du följa ett bygge från idé till slutprodukt, i ett annat visas hur ett trädäck kan sudda ut gränsen mellan ute och inne.

Är du sugen på att bygga ut en befintlig bod, nu när man får bygga större, får du tips inför bygget. Funderar du över vilka regler som gäller för plank runt boden, eller när man eventuellt behöver bygglov får du svar även på det.

Friggeboden erbjuder oändliga möjligheter. För dig som drömmer om gästhus, bastu, tonårsrum, verkstad, galleri eller trädgårdshus är det bara att sätta igång!

De rättfärdiga

David Baldacci

Fjärde boken i serien om Kamelklubben som håller till i utkanten av Washington DC. Klubben består av fyra medlemmar:ledaren John Carr (alias Oliver Stone), datageniet Milton Farb, industriarbetaren Reuben Rhodes och bibliotekarien Caleb Shaw. Deras mål är att ta reda på "sanningen" om vad som händer i landet. De tidigare böckerna heter Kamelklubben, Samlarna och Förrädarna.

John Carr, känd under sitt alias "Oliver Stone", är den mest eftersökte brottslingen i USA sedan han med två välriktade skott slutligen har tystat de båda män som har förstört hans liv och tvingat honom att leva gömd i skuggorna. Men friheten har ett högt pris. De båda lönnmord som han utfört får underrättelsemyndigheterna och polisen att gå samman i ett pådrag i enorm skala för att hitta honom. Samtidigt ägnar sig spionchefen Macklin Hayes åt en högst privat katt och råtta-lek bakom kulisserna. Han, mer än någon annan, vill se Stone död.

Kamelklubbens medlemmar sätter sina liv på spel för att försöka hjälpa Stone, deras vän och inofficielle ledare. Med förföljarna hack i häl flyr Stone från det förflutnas demoner, en flykt som för honom från huvudstaden Washington och maktens korridorer till den lilla, isolerade gruvstaden Divine i Virginia - och in i en värld som är minst lika blodig och livsfarlig som den han just lämnat bakom sig...

onsdag 26 maj 2010

Arseniktornet

Anne B. Ragde

Författaren till Berlinerpopplarna har skrivit en bok om tre generationers kvinnor, som en skildring av kärlekens förutsättningar och livets skörhet.

En släktkrönika i 1900-talets Danmark.

Drömmen om ett liv i lyx och flärd driver den unga Amelie från det lilla fiskeläget till mellankrigstidens dekadenta Köpenhamn. Hon får plats som varietédansös och spås en lysande framtid inom teatern. Tills man upptäcker att hon är gravid och hon tvingas avbryta sin karriär för att gifta sig med porslinsmålaren Mogens. Flera decennier senare nås dotterdottern av beskedet om Amelies död, en händelse som inte bara för generationerna närmare varandra utan även öppnar den Pandoras ask som är familjens hemligheter...

Kokongen

Anette Kindahl

Historieintresset bara ökar hela tiden. Vi är som kannibalerna, de åt sina fiender för att få tillgång till deras styrka. Vi slukar det förgångna för att förtränga döden. Så säger morbror Knut i Kokongen. I denna debutroman berättas om tre generationer kvinnors liv i Norrköping och om vårt förhållande till historien och döden.

Sarah arbetar på museum. Hennes första jobb är att katalogisera museets ljuskänsliga samling, instängd i ett museimagasin. Omgiven av tusentals föremål som viskar sina minnen börjar hon själv fundera över sitt och sin familjs förflutna. Med starka skuldkänslor minns hon sommaren 1971. Under hennes första sommarlov var föräldrarnas äktenskap i gungning och två unga kvinnor mötte döden på ett fasansfullt sätt.

En originell och välskriven berättelse om ett uppklarat mord, Hermann Görings ödesdigra besök i en jaktstuga i Kolmården och om mormor Elsa som drömmer om kärlek. Och inte minst om att förtränga, dölja och minnas.

tisdag 25 maj 2010

Gamla fönster

Eva och Alf Stenbacka

Fönstren är bland det viktigaste för karaktären hos ett gammalt hus. Här visar paret Stenbacka i detalj hur du renoverar, restaurerar och underhåller gamla fönster.

Den som köper ett gammalt hus behöver förr eller senare ta ställning till fönstren. De kanske har börjat åldras - bindemedlet i linoljefärgen tvättas bort av väder och vind, kittet spricker, hörnjärn och skruvar rostar. Men det är inte alls säkert att det klokaste är att byta ut fönstren. Att 1700- och 1800-talsfönster fortfarande finns kvar beror bland annat på att trävirket i dem är så bra. Det lönar sig alltså att renovera gamla fönster, även av flera andra skäl: de passar huset bättre än nya, glaset i dem är klarare och ser mer levande ut än modernt glas och de ger huset ett mer autentiskt utseende.

Här får du steg för steg lära dig hur du bär dig åt för att renovera, restaurera och underhålla dina gamla fönster - hur du på ett säkert sätt tar ur fönstren ur karmen, märker bågarna, tar bort kittet och den gamla färgen, tar bort hörnjärnen, rengör beslagen från rost och gammal färg, tar isär fönsterbågen, lagar skadade delar av bågen, sätter ihop den igen och slipar den.

Sedan är det dags för grundmålning, glasskärning, glasinsättning, kittning samt mellan- och slutstrykning. Inför varje moment får du veta vilka verktyg och material som behövs.

Alf Stenbacka, snickare, byggnadsvårdare och lärare, och Eva Stenbacka, speciallärare med stora textil- och målerikunskaper, köpte tillsammans en gammal folkskola i Uppland och satte igång med att renovera huset och dess cirka tvåhundra fönsterbågar. Så småningom bosatte de sig där och började hjälpa andra husägare med deras fönsterrenoveringar. I dag leder de kurser, håller föredrag och driver en butik där man kan köpa det mesta man behöver för fönstervård. Deras hemsida hittar du här!

Easter Parade

Richard Yates

Författaren till Revolutionary Road är tillbaka!

I fyrtio år får vi följa systrarna Emily och Sarah Grimes, vilka inte har mycket gemensamt förutom de ständiga besvikelser som de råkar ut för i livet.

Emily är den intellektuella stadsmänniskan som söker kärleken men bara lyckas med tillfälliga affärer. Sarah, den sötare och mer konventionella av de två, gifter sig tidigt och får barn. Men hennes man visar sig vara inskränkt och förtryckande. Deras rastlösa och nervösa mor, Pookie, är en typisk Yates-modersfigur med sin fullständiga avsaknad av insikt om hur andra tänker och känner.

När romanen inleds på 1930-talet lider bägge systrarna ännu av föräldrarnas skilsmässa. Kort därefter dör fadern och Emily och Sarah försöker på var sitt håll att hantera sin egen osäkerhet. Sarah skaffar sig det perfekta hemmet medan Emily går från den ena bedrövliga kärleksaffären till den nästa. Hur hon än gör tycks hon bli lämnad och övergiven. Samtidigt börjar hon inse att Sarahs tillvaro knappast är en idyll - snarare tvärtom...

måndag 24 maj 2010

Fågelsång

Jan Pedersen & Lars Svensson

Det här är en fantastisk fågelbok där läsaren får information om olika fåglar, det finns vackra bilder och dessutom har boken en inbyggd spelare där man trycker på en knapp och får höra hur de olika fåglarna låter!

Det är en fågelbok för hela familjen där våra vanligaste, vackraste och mest färgstarka fåglar skildras. Den ger läsaren en fascinerande fågelupplevelse, oavsett om man njuter av den hemma eller har den med i skog och mark. Här skildras de fåglar vi möter i trädgården, vid kusten, i skogen och i fjällen.

Texterna är skrivna av ornitologen och författaren Jan Pedersen och de karaktäristiska ljuden är inspelade av Lars Svensson, en av Sveriges främsta ornitologer. Illustrationerna är gjorda av tecknaren Jony Eriksson samt Jari Peltomäki och Markus Varesvuo - två av Skandinaviens allra främsta fågelfotografer.

Vanessa och Virginia

Susan Sellers

Virginia Woolf och Vanessa Bell. Två systrar med stora drömmar, i en tid där uppfostran, arv och anseende krävde att flickor spelade sina roller perfekt. Vanessa och Virginia uppfostrades till att bli felfria, utsökta, damer. De blev något helt annat.

I Vanessa och Virginia får vi följa systrarnas uppväxt i det viktorianska England, från deras barndom i huset på Hyde Park Gate till det fria eller ofria livet i Bloomsburygruppen. Det är en berättelse om syskonkärlek och konstnärsrivalitet men också om försök att leva ett annorlunda, friare och rikare liv i en ny sorts intellektuell och känslomässig gemenskap.

Vanessa Bell och Virginia Woolf lyckades med något som ser ut som en omöjlighet att skapa enastående skönhet ur stora svårigheter och djup sorg.

Bell och Woolf är för oss kända som fria konstnärssjälar; i Vanessa och Virginia får vi veta vilket pris de fick betala för att nå dit. Det är en färd genom kärlek, hämnd, vansinne, genialitet och svår smärta. Det är en bok som också får Virginia Woolfs självmord att framstå i ett nytt ljus.

Susan Sellers är en av vår tids främsta experter på Virginia Woolfs liv och konstnärskap och hon har, med inspiration av Woolfs egen litterära teknik, målat ett inkännande porträtt av Virginia Woolf och hennes syster.

onsdag 19 maj 2010

Gröna vågor: när kärleken och potatisen grodde

Lise Devirent

Låter det som sjuttiotal? Det är det också!

Vi satte potatis och odlade grönsaker, rad efter rad. Lilla dottern ivrigt pladdrande, skuttande i fårorna, iklädd liten arbetsoverall och pärlhalsband. Morötter och sallad, mangold och rödbetor, allting grodde och växte liksom vår kärlek. Ängarna grönskade, allehanda udda djur och människor fyllde hagarna. Gröna vågens tid! Ur min fröpåse trillade inte bara matnyttiga ting, ut trillade också Harry, Gustav, Martha, Sigun och alla andra, som befolkade landsbygden omkring oss på den tiden. De spirade och växte och blev till människorna i mina berättelser, somt är sant och somt är påhitt. Ingen bär sitt rätta namn utom tuppen, baggen och shetlandsponnyn. Mitt bland de böljande gröna vågorna stod det gamla skolhuset. Tryggt och redigt. Tåligt uthärdande allt spring i dörrarna. Klockorna klämtade, slog taktfast sina slag, förde oss vidare genom livet...

Kläder som konst och berättelse: Vanja Brunzells modehistoria

Margareta Krantz

Designern Vanja Brunzells klädkonst skiljer sig från kollegernas. Hon är en mångsidig konstnär som hämtat sin inspiration från svensk och nordisk historia och givit den uttryck i spirituellt lekfulla och vackra nutidskläder.

Med okonventionella grepp plockar hon ur historiens kostymateljé och skapar kläder som är tidlösa, hållbara upplevelser. Hon kopierar aldrig, är aldrig modeslav, är alltid formsäker. Hennes kläder är slit- och färgstarka, aldrig gråmulna och tråkiga, alltid bärbara. Klänningar, kappor och dräkter får fantasifulla namn: från Istid till Brudklänning för omgiften, från Tors silverhammare till Liljekullar, från Gustav Vasa till Ofvandahs konditiori...

En vacker bok att njuta av!

Trettiotre tänder

Colin Cotterill

Andra boken om Dr Siri Paiboun, den första heter Den motvillige kommunisten och utspelar sig i Laos under sjuttiotalet.

Dr Siri Paiboun, en av de sista läkarna som finns kvar i Laos efter kommunisternas övertagande, har utsetts till statscoroner. Han har ingen utbildning för arbetet, men denne självständige sjuttiotvååring har en enastående merit: nyfikenhet. Det gör honom ingenting att han utsätter sig för partihierarkins vrede när han reder ut mystiska mord, för han har de dödas andar på sin sida.

Dr Siri är en upptagen man som äter middag med den avsatte kungen, går på shamankonferens och räddas av en elefants ande. Samtidigt börjar illa tilltygade lik att hopa sig hemma i högkvarteret i Vientiane. Kan det vara den försvunna björnen från cirkusen, eller är det en vartiger? Dr Siris trogna assistent syster Dtui snokar omkring, men andarna vakar inte över henne som de gör över hennes chef ... Och vad är det egentligen för en varelse som har trettiotre tänder?

Moppefeber: sportmopederna du drömde om

Claes Johansson

Oavsett om du fyllde femton åren 1958, 1967 eller 1975 så stod du inför ett val.

Ett livsavgörande. En moppe! Inte vilken som helst. Det skulle vara sportigt, tufft.

En moppe med känsla som skulle infria alla löften om häftig åkning och avlägsna horisonter. Vilken var rätt? Puch? Zündapp? Något med Sachsmotor?

Moppefeber tar dig tillbaka till den där känslan. När hela världen väntar strax bortom en snärtig kick, en fullgasacceleration.

Och för dig som aldrig fick en ny, sportig moppe, som fick ärva brorsans gamla misshandlade, eller som är för ung för moppens gyllene årtionden, Moppefeber gräver fram dina förträngda drömmar. Dina drömmar du inte visste att du hade. Här visas ett stort och unikt bildmaterial och massor läskande reklamslogans.

Det är aldrig för sent att fylla femton!

måndag 17 maj 2010

Stora bokbytardagen!

Den 20 maj 2010 kommer världshistoriens andra Stora Bokbytardag att gå av stapeln, om vi vill och hjälps åt!

Hur? Ta med dig en bok när du går hemifrån. På biblioteken i Alfta och Edsbyn finns bokbytarbord där du kan lämna din bok och välja ut en annan bok som du tar med dig hem. Enkelt och gratis!



På arrangörernas blogg kan man läsa mer om vad som händer på övriga platser i landet!

En sko passar inte alla fötter

Birgitta Wiklund

Tvillingarna Kristina och Åke föds och flyttas direkt från BB till Solbackens barnhem i Sandviken. Efter ett par år flyttar de båda barnen till fosterföräldrarna Anna och Gustaf i den lilla byn Jädraås, strax utanför Ockelbo. Barndomens alla äventyr och erfarenheter utspelas där. Kristina och Åke delar allt. När så möjligheten ges att läsa på läroverket i Söderhamn flyttar tvillingarna dit tillsammans.

Kristina berättar här, med humor och nerv, sin och sin brors barndomshistoria, i vilken det stundtals ljuder en ton av undran - varför lämnades hon och Åke bort? Skulle det kunna ske igen? En sko passar ju inte alla fötter. Ibland kan det vara svårt att vara alla människor till lags.

Alla spelar spel: sällskapsspelens historia

Björn Höglund

Dom flesta människor tycker något om sällskapsspel. Vissa avskyr att spela spel och berättar om mer eller mindre traumatiska upplevelser i barndomen. Men för många är det det roligaste man vet och man berättar förtjust om hur man spöade sin storebror i monopol varenda jul. Oavsett vad man tycker så är sällskapsspelen en del av vår kulturhistoria och har alltid varit viktiga inslag i barns pedagogiska utveckling. Människan har i alla tider umgåtts och spelat spel. Fia med knuff är känt sedan 200-talet i Indien under namnet Pachisi och på 500-talet uppfanns schacket. Ur dessa båda brädspel har sedan sällskapsspelen utvecklats.

Sällskapspelen har sitt ursprung i Indiens och Persiens brädspel och har sedan spridits till Europa. I och med industrialiseringen på 1800-talet kunde varor massproduceras och spelen nådde fler människor. Men det stora genombrottet kom under 1900-talet och då framför allt under 1950- och 60-talen. Då, i efterkrigstidens välfärdssamhälle, fanns fritid, rätten att vara barn och pengar till leksaker och sällskapsspel. I lättsamma kåserande texter, anekdoter, citat, form och färg skriver Björn Höglund om de sällskapsspel som varit populära i Sverige under 1900-talet. Han berättar om de kända och okända personer som ligger bakom succéer som bland annat Den försvunna diamanten, Monopol och Trivial Pursuit. Han tar även upp spelproducenter, klassiker, speltrender samt spelens små finesser som till exempel låtsaspengar, tärningar och plastprylar. Allt i en härlig blandning av fakta och nostalgi!

fredag 14 maj 2010

Darling River

Sara Stridsberg

Lo och hennes far gör nattliga utflykter i en gammal Jaguar genom de brinnande skogarna i en okänd europeisk stad. Lo är en dröm och en spegel där också andra öden skymtas. Dolores Haze som färdas ur Nabokovs roman Lolita mot barnsängsdödens Alaska. En tillfångatagen aphona i Jardin des Plantes i Paris som tränas av en vetenskapsman att börja teckna. En okänd mor som kör omkring i de upplysta motorvägarnas cirklar utanför städerna.

Darling River är en storslagen och melankolisk roman om barnet utan barndom och kvinnan utan framtid.

Börja med höns

Anette Sievers

Tänk dig att kunna gå ut i din trädgård och hämta ett nyvärpt ägg till frukost. För många är det inte alls en ouppnåelig dröm. Att ha egna höns, och på så sätt förena nytta med nöje, har blivit allt mer populärt.

Det behöver inte vara särskilt besvärligt att skaffa sig egna höns, men kräver både lite eftertanke och planerande. IcaKurirnes Anette Sievers ger här alla goda råd du behöver för att komma igång och svarar på frågor som: Behöver man bygga ett hönshus? Vilken ras ska man välja? Hur hanterar man kycklingar?

Några olika hönsägare delar med sig av sina personliga erfarenheter. Dessutom får vi en översikt över de sjukdomar hönsen kan drabbas av och vilka rovdjur som är deras värsta fiender.

onsdag 12 maj 2010

Den jag var innan

Christina Bergil

Du vet inte om det, men vi har träffats förut. Det var i vårt andra liv, det som både du och jag har levt: inom normalitetens gränser.

De är läkare och kommer från Europas alla hörn. Somliga är där frivilligt. Anna hör till dem som deporterats dit. I lägret känner hon igen en man som var hennes mors läkare. Då, i normalitetens värld, kände hon förtroende för honom. Nu hör hon honom resonera med sina SS- kolleger om effektiviteten i förintelseapparaten och om deras nuvarande tjänst är till gagn eller nackdel för den framtida karriären. Hon är iakttagare och offer, men där hon är, är det svårt att förbli bara iakttagare eller bara offer.

Något decennium senare lever Helga i Argentina tillsammans med sin familj. De har flytt från Europa. Hennes man får efter en påfrestande början sin eftertraktade läkarpraktik. Själv ligger hon med fördragna fönsterluckor i sitt sovrum och vill inte minnas det som ändå hela tiden tränger sig på.

I Den jag var innan möter vi en rad personer som lever under extrema omständigheter. Deras integritet sätts på prov, deras samveten utmanas. Himlen över dem är stum. De tycks leva i en värld och en tid för sig, utan förbindelser, men aldrig någonsin kan världen bli som den var innan...

tisdag 11 maj 2010

Lilla stjärna

John Ajvide Lindqvist

Författaren av Låt den rätte komma in och Människohamn är tillbaka...

Lilla Stjärna är berättelsen om två flickor.

Under en svamputflykt hittar svensktoppsartisten Lennart ett spädbarn nedgrävt i en plastpåse. Han räddar flickan till livet och hennes första skrik gör honom stum. Ur den lilla kroppen stiger en serie perfekt träffade toner. Han tar med flickan hem och gömmer henne i källaren. Hennes obefläckade musikalitet ska ge hans liv mening.

Hon är Flickan med den gyllene håret.

Vid samma tid föds en annan flicka i en mellansvensk stad. Hennes liv rymmer inte många glädjeämnen. Hon upplever sig själv som grå och alldaglig med få begåvningar och ännu färre vänner. Hon tröstar sig med elaka hyss och trollande på olika nätforum.

Hon är Den andra flickan.

Så småningom korsas de två flickornas vägar. En brinnande vänskap växer fram, med förödande konsekvenser för alla som kommer i dess närhet.

Lilla Stjärna är en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Hur långt är du villig att gå för den du beundrar över allt annat?

Venedigkonspirationen

Steve Berry

Tredje boken om före detta CIA-agenten Cotton Malone, som numera är bokhandlare. De tidigare deckarna heter Tempelriddarens arv och Alexandriakoden.

Alexander den store, en av historiens största erövrare, begravdes enligt legenden vid en källa med magiska, läkande krafter. Lärda och forskare har genom seklerna sökt efter Alexanders grav och källan.

Även Cotton Malone har hört talas om myten men avfärdat den som nonsens. Tills han med nöd och näppe lyckas undkomma ett mordförsök på ett museum i Köpenhamn. Motvilligt tvingas han inse att det faktiskt finns en koppling mellan attacken och spåren efter Alexanders viloplats.

Cottons sökande efter graven för honom till Venedig, där hemliga sällskap med tusenårig historia lurar, och sedan vidare till Asien där nya fiender uppenbarar sig. Det dröjer inte länge förrän han inser att han står inför motståndare vars dunkla mål kan få konsekvenser för hela världen...

måndag 10 maj 2010

Bybor

Maj månads utställning på Edsbyns bibliotek kallas Bybor och består av fotografier tagna av Maria Nilsson och Kristoffer Jäderberg. Bilderna visar helt enkelt bybor, helt vanliga människor som bor i Edsbyn. Här är några exempel:



Läs mer om utställningen på Helahalsingland.se. Här skriver också fotografen Maria om invigningen av utställningen i sin blogg.


Kristoffer och Maria

Kom och titta om det är nån av byborna du känner igen!

Fåglar - en liten utställning på Alfta bibliotek

Maj månads utställning på Alfta bibliotek består av fåglar av olika slag: fotografier, skulpturer mm. Kika gärna in!

Främlingen i huset

Sarah Waters

Ute på landsbygden i Warwickshire ligger Hundreds Hall, omgiven av parker och trädgårdar. En gång en av de största och mest imponerande georgianska byggnaderna i trakten, och den välbärgade familjen Ayres hem i över tvåhundra år.

Men tiden har gått hårt åt både Hundreds Hall och familjens förmögenhet. När doktor Faraday, en av läkarna i det lilla samhället, kallas dit strax efter andra världskrigets slut för att se till en patient, är det ett gods i förfall som möter honom. Ogräs har tagit över de tidigare så välskötta trädgårdarna, murbruket har lossnat från fasaden och den vackra interiör som gjorde ett outplånligt intryck på honom under ett besök som barn är fuktskadad och på väg att falla sönder.

Nya vindar blåser över England, och de kvarvarande medlemmarna av familjen Ayres, mor, son och dotter, som varit vana vid ett obekymrat liv i de finaste av kretsar, tvingas nu förtvivlat kämpa för att få godset på fötter igen. Men är det bara ekonomiska svårigheter som har drabbat familjen, eller är det något mycket mer olycksbådande som kastar sin mörka skugga över Hundreds Hall?

Främlingen i huset är en suggestiv berättelse om klasstillhörighet och makt, men också en spännande spökhistoria som utspelar sig i 1940-talets England. Den är nominerad till Man Booker Prize 2009.

Smycken

Tone Rørseth
Fotograf: Erika Lidén

Smycken måste inte vara av guld och ädla stenar, det kan bli väl så snyggt (och mycket mer personligt) att tillverka egna smycken av sammetsband, glaspärlor, knappar, spets och torkade blommor. Se dig om med nya ögon, och du kommer att hitta massor av fint att göra smycken av. Det är bara att börja leta hemma i sina gömmor.

Tone Rørseth ger inspiration och utförliga beskrivningar till personliga smycken. Hon uppmanar också till att testa dina egna idéer, för kreativiteten växer under tiden man skapar. Man kan till exempel gärna plocka detaljer från smycken man har liggande hemma men inte använder och kombinera med material från hobbybutiker.

När man ger bort ett egendesignat smycke blir en vacker hemgjord ask pricken över i. Boken ger därför också många idéer till vackra askar.

fredag 7 maj 2010

Flickan med glasfötter

Ali Shaw

Säregna saker händer på öarna i den avlägsna och snökalla skärgård som heter St. Haudas Land. Egendomliga bevingade varelser fladdrar förbi i de frusna myrmarkerna. Albinovita djur gömmer sig i de snöhöljda skogarna. Maneter lyser i havets djup. Och Ida MacLaird är sakta på väg att förvandlas till glas ... Det började i fötterna och förändringen sprider sig obönhörligt uppåt. Nu återvänder hon till St. Haudas Land, där hon tror att orsaken till förglasningen finns, i den fåfänga förhoppningen att hitta den enda människa som kanske skulle kunna hjälpa henne ...

Midas Crook är en ung enstöring som har bott på dessa öar i hela sitt liv. När han träffar Ida är det någonting hos hennes sorgsna, trotsiga sinne som tränger igenom de försvarsmurar han byggt kring sina känslor. Samtidigt som Midas hjälper Ida att förlika sig med det som drabbat henne löser hon långsamt upp hans inre knutar och de båda ungdomarna förälskar sig i varandra ... De är i skriande behov av tid och tiden rinner bort så snabbt. Kommer de att kunna stoppa glaset från att sprida sig?

Den giftfria trädgården

Niklas Kämpargård

Genom att odla själv får du inte bara motion och en vacker trädgård att vistas i. Grönsakerna är dessutom definitivt giftfria och frukten plockad direkt från träden.

Även om man väljer att inte använda bekämpningsmedel och undviker konstgödsel, finns det enormt med riskmoment i en modern trädgård som hotar den biologiska mångfalden och den ekologiska odlingen. Det låter ju inte alls trevligt och självklart vill man göra det som är bra och rätt, men hur göra man? Den här boken ger svaren på frågorna.

Mestadels är det tillbehör av tryckimpregnerat trä och dålig jord som påverkar förutsättningarna att odla ekologiskt, men också plantans kvalitet och mängden djur i trädgården. Med bra jord, tåliga växter, mekanisk bearbetning och gott om djur i trädgården är förutsättningarna stora för att du kommer att lyckas med din ekologiska odling. Genom att planera trädgården efter markens och lägets förutsättningar får du en grönska där växterna frodas, och dessutom tåliga arter som växer sig starka med en minskad risk för att drabbas av skadedjur och sjukdomar. Med motståndskraftiga växter får du en hög tillväxtpotential och en bra skörd.

Dödligt villospår

Nora Roberts

De två vännerna Cooper Sullivan och Lil Chance påminns ständigt om den kusliga upptäckten de gjorde som tonåringar. Djupt in i Black Hills bergsområde i South Dakota hittade de ett skändat lik. Fallet förblir olöst. Men Cooper och Lil kan inte släppa tanken på hur kvinnan dog.

De flesta tror att hon blev dödad av en puma. Men kan det vara så att hon blev brutalt mördad? Tolv år senare återkommer Cooper till sina barndomstrakter. Han är nu mordutredare vid New York polisen. Mycket snart får han reda på att Lils vildmarksjour har utsatts för hot och skadegörelse. Han beslutar sig för att stanna och hjälpa henne. Tillsammans börjar de förstå att hoten är mycket allvarligt menade. Kan det vara så att det går en mördare lös? En mördare med stört sinne och onaturlig instinkt som har siktet inställt på Lil?