måndag 19 oktober 2009

Finns inte på kartan

Carin Hjulström

Frida Forss går på journalisthögskolan i Göteborg och ska ut på praktik. Hon kan inte tro att det är sant när hennes självgode men charmige pojkvän, tillika klasskamrat, Peter får drömplatsen på Aftonbladet och hon själv hamnar på en liten lokaltidning i Småland.

Romanen handlar om hur Frida klarar av att byta livet i storstan mot livet på landet, och om alla människor i hennes liv, både gamla och nya bekantskaper. I Göteborg finns pojkvännen Peter som lämnar henne precis innan de ska ut på praktiken. Där finns vackra och rika kompisen Cilla som inleder ett förhållande med en lärare. Där finns Fridas sjukskrivna mamma som fortfarande inte kommit över sin skilsmässa från Fridas pappa och inte gör annat än att älta allt dåligt som finns i hennes liv.

I lilla Bruseryd dit Frida flyttar finns redaktionschefen Åke som dricker i smyg. Där finns journalisterna Mats och Annika, vars äktenskap går på tomgång. Där finns 19-årige Dani som tröttnat på sina macho-kompisar i Södertälje och öppnat en kebab-kiosk i byn. Där finns hyresvärden Agnes, som kände Fridas mormor. Där finns enstöringen Gunnel som dag efter dag sitter på den sten som hennes son och hans familj dödskraschade mot. Och där finns flickan Aliana från Kosovo, som Frida blir nära vän med.

Frida får reda på att orten ska försvinna från kartan eftersom den har för få invånare och skriver en artikel om det hela. Alla i byn blir upprörda och det finns många divergerande åsikter, och Frida befinner sig helt plötsligt i händelsernas centrum.

Journalisten och programledaren Carin Hjulström debuterar med en mysig roman som handlar om livet i en glesbygsort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar