tisdag 27 april 2010

Mangon som sprängdes

Mohammed Hanif

Hanif har varit stridspilot men avslutade sin militära karriär för att satsa på journalistiken. Just nu bor han i Pakistan och arbetar som korrespondent för BBC. Det här är hans debutroman.

Ali Shigri är flygkadett i den pakistanska armén. Hans far, en högt uppsatt militär, har hittats död hängande i en takfläkt och allt pekar på att han tagit sitt liv. Men Ali är övertygad om att fadern blivit mördad och beslutar sig för att ta reda på vad som egenligen hänt.

Händelserna leder fram till den omdiskuterade flygolycka som ägde rum i augusti 1988 i Pakistan där landets president och överbefälhavare general Zia ul-Haq var en av de omkomna. Än idag är orsaken till olyckan inte klarlagd. Berodde kraschen på ett tekniskt fel? På sabotage? Eller kunde den rent av ha med mangosäsongen att göra?

Död mans fotspår

Peter James

Del 4 i serien som handlar om polisinspektör Roy Grace i Brighton, England. Dom tidigare böckerna i serien heter Levande Begravd, Ett snyggt lik och Långt ifrån död.

I efterdyningarna av 11 september-attackerna...

På morgonen den 11 september 2001 missar den misslyckade affärsmannen Ronnie Wilson ett viktigt möte i World Trade Center. Men han ser en chans att försvinna och att bli av med alla skulder och fordringsägare som har jagat honom. Han lämnar sin plånbok i röran och startar ett nytt liv

I Brighton, sex år efter World Trade Center-katastrofen, hittar kommissarie Roy Grace en mördad kvinna. Hon har legat gömd i flera år, men nu i samband med ett byggprojekt hittas hon. Samtidigt hittas ett kvinnolik i Australien, en mördad kvinna ligger i en baklucka i en bil som legat i vattnet länge. Båda liken kopplas samman med en affärsman från Brighton som avled i New York den 11 september 2001.

För att ta reda på vad som hände under och efter attackerna, och hur morden kan vara relaterade, följer Grace i en död mans spår sex år tillbaka i tiden. Samtidigt sitter en kvinna fast i en hiss i Brighton, jagad och skräckslagen. Hinner Roy Grace rädda hennes och hennes dödssjuka mors liv?

måndag 26 april 2010

Svärmaren

Anna Bovaller

Fristående fortsättning på Svinajakten om advokaten Petra Wester.

En tidig junimorgon hittar Petra Wester sin biträdande jurist, Victoria Fors, död på advokatbyrån Adelsohn & Strands Stockholmskontor. Victoria är festklädd och det uppdagas snart att hon inte dött en naturlig död. En polisutredning tar vid under ledning av kriminalkommissarie Ted Söderberg.

Mycket ur det mörka förflutna kommer i dagen för advokat Petra Wester. Det visar sig att den mördade Victoria har band till Petras egen syster och deras barndom.

Stämningen på advokatbyrån är tryckt efter Victorias död och flera av delägarna är rädda för att byråns goda rykte ska smutsas ner. Vem kan lita på vem och vad finns det egentligen för kopplingar mellan den döda Victoria och advokaten Lars Bromander?

I sin ambition att hantera Victorias ärenden och klienter nästlas Petra in i Victorias privata historia. Efterforskningarna leder till Victorias förtegna och slutna familj i en grå förort till Göteborg och sedan vidare till fotbollsspelare, tränare och supporters i ett allsvenskt fotbollslag. Samtidigt kommer gamla familjehemligheter upp till ytan. Varför hade Victorias föräldrar brutit med henne, hur väl kände Victoria Petras döda syster och vad är det egentligen Victorias barndomsvän Eva Tellerman försöker berätta för Petra?

Blodläge

Johan Theorin

Den tredje Ölands-deckaren är här, fristående fortsättning på Skumtimmen och Nattfåk.

Genom kalkstenen vid den öländska kusten löper blodläget, ett mörkrött stråk som förr sades vara förstenat blod från en strid mellan trollen inne i berget och älvorna på Alvaret.

Ovanför klippkanten vid det övergivna stenbrottet i byn Stenvik står nybyggda lyxvillor sida vid sida med stenhuggarnas små baracker.

Vid påsk, när snön smält, får flera av husen nya invånare som flyttar in och måste lära sig att komma överens. Men grannsämjan fungerar inte alltid som det är tänkt och svartsjuka och misstänksamhet börjar gro bakom husväggarna. Den här våren kommer flera personers liv att förändras för alltid.

På andra sidan byvägen har den 83-årige skepparen Gerlof Davidsson flyttat tillbaka till sin lilla stuga för att se flyttfåglarna anlända och njuta av vårsolen, kanske för sista gången. Men friden störs när han återfinner sin döda fru Ellas dagböcker.

Gerlof får ännu mer att fundera över när en förvirrad gammal man från fastlandet dyker upp på hans tomt och påstår att han är jagad, innan han ger sig av mot stenbrottet. Det korta mötet drar in Gerlof i en gåtfull historia där gamla synder verkar straffas av en okänd hämnare...

fredag 23 april 2010

Hungerflickan

Hillevi Wahl

Fristående fortsättning på Kärleksbarnet.

Irmeli har haft en svår uppväxt. Hon har nu blivit tonåring och åker iväg på ett utbytesår i USA. Hon drabbas av allt allvarligare ätstörningar. När hon kommer hem djupnar problemen. Men hungerflickan övervinner till sist uppväxtens svårigheter...

Hillevi själv skriver:

"Varför blev inte du missbrukare? Den frågan får jag ofta när jag är ute och föreläser om barn till alkoholister. Efter min förra roman, Kärleksbarnet, som till stor del var en självbiografisk berättelse om min uppväxt som alkisbarn, har jag fått tillfälle att möta tusentals andra vuxna missbrukarbarn. Många kämpar själva mot ett missbruk. De är precis som jag. Vi har överlevt samma krig.

Och jag blir alltid lika förvånad över den där frågan.

Men det är klart att jag blev!

Spriten har jag klarat mig undan. Drogerna också. Men inte maten. Maten blev min tröst. Min snuttefilt. Mitt lugnande medel. Mitt sällskap när ensamhetens svarta hål värkte som värst.

Men jag har inte talat särskilt högt om det. Inte förrän nu. För det är en sak att tala om sina föräldrars missbruk och skam. Den här skammen är min egen.

Så varsågoda. Här är min skam. Och min längtan efter en pappa. Min underbara ansvarslösa knaspappa.

Nu fortsätter jag berättelsen om Irmeli. Och nej, hon är inte jag. Inte helt och fullt. Men väldigt nära."

Trädgårdsdesign i praktiken

Ann-Christin och Dan Rosenholm

Planerar du något trädgårdsprojekt? Eller behöver du inspiration för att förändra din trädgård? Då är det här boken för dig.

Trädgårdsdesign i praktiken är, precis som titeln anger, i första hand en praktisk bok men som tack vare sina vackra bilder även är en given s.k. Coffee Table Book. Här får du veta hur man planerar och delar in trädgården i olika rum, liksom hur man binder samman trädgårdens olika delar med trappor och gångar. Men också hur man skapar enskildhet men ändå öppnar för det som är vackert i omgivningen, hur man väljer växter och material för att forma trädgårdens golv och tak samt hur man skapar en mjuk övergång mellan ute och inne.

I boken finns dessutom finns tips och idéer beträffande:

- entréer och uteplatser
- hur man formar dem och vilka växter som passar just där
- hur man anpassar trädgården till barnen
- vad man bör tänka på när man skapar rabatter som placering, form och växtval
- hur man minimerar arbetet i trädgården
- hur man skapar något extra i trädgården, som ett uterum eller en vattenanläggning
- råd och inspiration om utemöbler och prydnader

Janusstenen

Elly Griffiths

Den andra boken i serien om Ruth Galloway och Harry Nelson. Den första deckaren heter Flickan under jorden.

Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är att det verkar vara ett offer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som man begravde offren till denne gud.

Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats i Norwich. Ännu ett skelett har dykt upp, och denna gång verkar det ha tillhört ett barn. Även detta skelett återfinns under en husvägg... men det är inte det mest makabra. Skelettet saknar nämligen huvud.

Kriminalkommissarie Harry Nelson, som mer än gärna arbetar tillsammans med Ruth Galloway, får hand om fallet. Finns det något samband mellan skeletten? Och varför har saknas huvud på barnskelettet? Utredningen tar fart och visar på att det rör sig om två olika tidsperioder... mystiken tätnar.

På byggarbetsplatsen visar det sig att det tidigare har funnits ett barnhem där, drivet av den katolska kyrkan. Men varför verkar den nuvarande ägaren så stressad av att man har hittat mänskliga kvarlevor? Och hur kommer kopplingen till romersk mytologi in i bilden?

Till råga på allt har Ruth Galloway blivit gravid, och Harry Nelson är den "lycklige" fadern. Nelson som har fru och barn där hemma. Dessutom verkar någon försöka skrämma Ruth från att fortsätta arbetet med utgrävningarna. Någon vill att hon ska lägga av... men vem?

fredag 16 april 2010

Pick up

Eva Dozzi

32-årige Pelle Svärd har ett problem. Efter ett svidande kärleksnederlag på gymnasiet har han knappt varit i närheten av en kvinna. Han hittar sajten Charismatic Seduction. De har kurser, så kallade bootcamps, där de i Neil Strauss anda lär killar "hemliga" knep för att få kvinnor på fall. Pelle anmäler sig och blir ledaren Spearheads favorit.

Efter kursen är det dags för en vältränad och coolt friserad Pelle att med ny klädstil och färgade linser bege sig ut i det nattliga vimlet som Pick Up-artist. Och just som det är tänkt att han ska "sarga" - få kvinnor på fall - drabbas han av one-itis = han har blivit kär...

Under jorden i Villette

Ingrid Hedström

Här kommer Ingrid Hedströms tredje deckaren som utspelar sig i den belgiska staden Villette. De två föregående heter Lärarinnan i Villette och Flickorna i Villette.

I slutet på 50-talet cyklar en ung man som en galning för att hinna i tid till gruvan i Villette. Men hissen har redan gått ner. Han hör dånet, han ser räddningsmanskapet rusa till, han inser att han har en chans att försvinna, han skulle ha varit därnere med de andra, alla kommer att tro att han är död ...

Undersökningsdomaren Martine Poirot är tillbaka. Spåren leder från Belgien till gruvorten Hanaberget i svenska Bergsslagen.

onsdag 14 april 2010

Fallet med den försvunna tjänsteflickan

Tarquin Hall


Här får läsaren träffa Vish Puri, Indiens mest diskrete privatdetektiv. Korpulent, fåfäng och mycket skicklig löser han fall i den myllrande staden Delhi. Lik en nutida, indisk Hercule Poirot charmar han både klienter och läsare med sin anslående mustasch och faiblesse för godsaker (plus en fru som vakar som en hök över vad han stoppar i sig).

Den inrutade tillvaron med slentrianuppdrag som går ut på att kolla upp bakgrunden hos blivande par i arrangerade äktenskap bryts när Puri en dag blir kontaktad av en advokat. Denne anklagas för att ha mördat sin unga tjänsteflicka som plötsligt försvunnit. För att rentvå sig måste advokaten hitta henne, och Vish Puri åtar sig med glädje det intrikata fallet.

Sökandet efter flickan tar honom och hans medhjälpare genom ett kokande Delhi, fyllt av avgaser, callcenter och massor av grön chili. De färdas över stora delar av landet och genom de olika samhällsskikten i dagens Indien. Från extrem lyx i skyddade bostadsområden till rena slummen, där tjänstefolket bor.

tisdag 13 april 2010

Kerstin Thorvall 1925-2010

Den 9 april avled författaren Kerstin Thorvall, 84 år gammal, efter en tids sjukdom.



Kerstin Thorvall föddes i Eskilstuna 1925. Hon utbildade sig till modetecknare på Beckmans 1945-1947 och var på 1950-talet yrkesverksam som illustratör. Bland de böcker Kerstin Thorvall illustrerade finns Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Kalle Blomkvist och Rasmus på luffen. 1977 fick Kerstin Thorvall Astrid Lindgren-priset.

1959 debuterade hon som skönlitterär författare med Boken till dig - en älskad tonårsbok. Hon har under åren skrivit många böcker för både små och stora läsare. Bland hennes mest uppmärksammade böcker finns Det mest förbjudna (1976) och När man skjuter arbetare (1993), som belönades med Moa Martinson-priset.

Förläggaren Eva Bonnier kallar Kerstin Thorvall för "en orädd och stark författare" i en intervju i DN.

"Hon var också oerhört kvinnolojal och blev ju något av en ikon för en ung generation svenska kvinnor. Hon vågade stå upp för kvinnor och kvinnors rättigheter. Deras rätt till sexualiteten och deras rätt att få välja den man de ville."

Kom och låna Kerstin Thorvalls böcker på biblioteken!



Glaskonst av Kim Slåttli

Glaskonstnären Kim Slåttli är April månads utställare på biblioteken i Edsbyn och Alfta.



Kim Slåttli kommer från Norge, men bor utanför Kristianstad i Skåne och har jobbat för glasbruket Kosta Boda. I somras bestämde han sig för att starta eget och drömmer nu om en egen hytta där han kan skapa sina skålar, vaser och skulpturer. Läs mer här.

Ursprung

Diana Abu-Jaber

Det är en bitande kall vinter i staden Syracuse i nordöstra USA. Lena Dawson är fingeravtrycks-analytiker vid det kriminaltekniska laboratoriet. Hon blir inkopplad på en serie fall där bebisar oförklarligt hittas döda. Först verkar det handla om plötslig spädbarnsdöd, men snart står det klart att en barnamördare går lös.

Lena, som har vuxit upp i fosterhem, vet inget om sitt eget ursprung och hemsöks av märkliga drömmar och fantasier. Ju mer hon involveras i utredningen desto säkrare blir hon på att den på ett osannolikt sätt är kopplad till hennes egen uppväxt. Samtidigt börjar hela hennes inrutade tillvaro att rämna...

fredag 9 april 2010

Wij Trädgårdar - en vision i Ockelbo

Text: Lars Krantz
Foto: Pernilla Hed

I Wij Trädgårdar i Ockelbo har många drömmar blivit verklighet. I spetsen finns trädgårdsmästaren Lars Krantz, som tidigare odlat biodynamiskt på Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. Han lämnade Stockholm för en glänta i skogen i norra Gästrikland.

Lars Krantz har med hjälp av några av Sveriges ledande trädgårdsdesigners och duktiga medarbetare från trakten skapat Wij Trädgårdar - en jättelik anläggning med flera olika trädgårdar, en trädgårdsrestaurang och en utbildning för trädgårdsmästare.

I boken visar Lars Krantz att odling i norr kan vara en kittlande utmaning. Under sommarens korta, intensiva växtperiod utvecklas perenner, ettåriga växter och grönsaker på Wij till en fest för alla sinnen. Hela härligheten återges i Pernilla Heds stämningsfulla bilder, som också visar trädgårdens skönhet vid andra tider på året.

Du hör suset från Gästriklands skogar. Du känner doften av timjan från örtagården. Du tar en vällagad måltid från trädgårdsköket och känner hur gott livet ändå kan vara. Så rofyllt. Så lustfyllt. Så intressant. Och så enkelt.

Det hemliga manifestet

Sovjetunionen 1956. Stalin är död och den våldsamma regimen börjar gradvis att falla sönder i ett samhälle där polisen är de kriminella och de kriminella är de oskyldiga. Den dramatiska vändningen kommer när ett hemligt manifest författat av Stalins arvtagare Chrustjov distribueras ut till hela nationen. Dess budskap lyder: Stalin var en tyrann och mördare. Dess löfte är: Sovjetunionen ska förändras.

Under tiden drabbas den förre säkerhetsofficeren Leo Demidov av ett eget inre kaos. Det är nu tre år sedan han riskerade livet för att stoppa en mördares framfart och som belöning fick äran att starta en mordrotel i Moskva. Nu kämpar han på rättvisans sida samtidigt som han försöker bygga upp ett nytt liv med sin fru Raisa och deras två adoptivdöttrar. Men arvet från hans förflutna karriär som säkerhetsofficer släpper inte så lätt sitt grepp - och de två unga flickor han och Raisa adopterat kämpar ännu med att försöka förlåta honom för att ha orsakat deras föräldrars död. Och de är inte ensamma. När sanningen har kommit i dagen så svävar Leo, Raisa och deras två döttrar i stor fara. Någon har ett blodigt horn i sidan till Leo, någon som transformerats bortom all igenkännlighet till en fruktansvärd hämndängel.

torsdag 8 april 2010

Örtagården

Agneta Ullenius

Att laga mat utan färska örter är som att lyssna på musik i mono. En oändlig dimension av smak, doft och ögonfröjd går förlorad. Att själv odla örterna, se dem spira och sköta om dem fram till skörd ger en alldeles särskild tillfredsställelse.

I den här fina boken ger Agneta Ullenius tips om hur man odlar örter och kryddor på olika sätt. Har man plats, ork och tid kan man anlägga en hel örtagård, annars kan man odla i krukor. Ullenius går också igenom olika örter var för sig och berättar vilka odlingsförhållanden som behövs för att lyckas, t.ex. krav på jord och näring, sådd, utplantering, vilka som kan övervintra och så vidare.

Att odla örter är att följa en mångtusenårig tradition. Ullenius skriver inte bara om hur man odlar örter, utan också om örternas historia, var de kommer ifrån och hur de har använts som läkeväxter och vad de kan vara bra för. Hon ger även råd om hur örterna kan användas till olika rätter och även till drycker.

Stora, fina bilder av fotografen Jurek Holzer.

onsdag 7 april 2010

I grunden utan skuld

Viveca Sten

Här kommer tredje Sandhamnsdeckaren av Viveca Sten, fortsättningen på I den lugnaste vatten och I den innersta kretsen.

En mörk höstkväll försvinner en ung flicka spårlöst på Sandhamn. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i sökandet, som försvåras av stormar och regn. Efter några dygn ger polisen upp. Det antas att flickan har drunknat, att hon tagit livet av sig.

Några månader senare är Sandhamn inbäddat i snö och is. Thomas barndomsvän Nora Linde har av en slump fått reda på att hennes man varit otrogen. Förtvivlad åker hon ut till ön med sina söner för att få tänka i lugn och ro. När barnen en dag leker ute i skogen gör de ett makabert fynd.

Det är den förvunna flickan som har bragts om livet och skändats på ett fruktansvärt sätt. Varför har hon blivit utsatt för sådant raseri?

Thomas och hans kollegor har fått ytterligare ett svårt mordfall att lösa. Ledtrådarna är lika få som då de försökte utreda flickans försvinnande, och mötet med hennes föräldrar väcker minnet av då Thomas förlorade sin egen dotter. Hans före detta hustru, Pernilla, har plötsligt flyttat hem till Stockholm igen. Och medan han försöker trösta Nora som sörjer sitt havererade äktenskap börjar han undra om han och Pernilla kanske kan hitta tillbaka till varandra igen.

Vi får även följa den unge Thorwald som växer upp på ön i början av 1900-talet. Livet i ytterskärgården är svårt, och Thorwald lever i ständig skräck för att drabbas av sin fars vredesutbrott. Men han finner också kärleken i den jämnåriga Karolina. Slutligen löper historierna samman och det visar sig att det förflutna lever vidare i nuet på ett sätt som ingen hade kunnat ana...

Flickan från tjugotalet

Sophie Kinsella

Lara har visserligen alltid haft en livlig fantasi. Men nu börjar även hon fundera om hon faktiskt håller på att bli galen. Normala kvinnor i tjugoårsåldern hemsöks väl inte av spöken? Den som hemsöker Lara är hennes gamla döda släkting, tant Sadie, men i form av en ung, rättfram Charlestondansande kvinna. Sadie vill ha hjälp att hitta ett försvunnet halsband, utan det kan hon inte lämna jordelivet.

Lara har inte tid med det här. Hon har fullt upp med sina egna problem. Hennes egna företag går inte särskilt bra, speciellt inte eftersom hennes bästa vän och affärskompanjon har rymt till Goa. Dessutom har Lara nyss blivit lämnad av sin pojkvän.

Men Lara börjar spendera mer och mer tid med Sadie, och plötsligt fylls Laras liv av spännande och dekadenta händelser. Kanske är Sadie lösningen på några av Laras problem?. Kan två kvinnor från helt olika tider och dimensioner bli vänner, och till och med lära sig något om och av varandra?

Sophie Kinsella, som skrivit Shopaholic-böckerna vet hur man skriver bra chick-lit!