torsdag 8 april 2010

Örtagården

Agneta Ullenius

Att laga mat utan färska örter är som att lyssna på musik i mono. En oändlig dimension av smak, doft och ögonfröjd går förlorad. Att själv odla örterna, se dem spira och sköta om dem fram till skörd ger en alldeles särskild tillfredsställelse.

I den här fina boken ger Agneta Ullenius tips om hur man odlar örter och kryddor på olika sätt. Har man plats, ork och tid kan man anlägga en hel örtagård, annars kan man odla i krukor. Ullenius går också igenom olika örter var för sig och berättar vilka odlingsförhållanden som behövs för att lyckas, t.ex. krav på jord och näring, sådd, utplantering, vilka som kan övervintra och så vidare.

Att odla örter är att följa en mångtusenårig tradition. Ullenius skriver inte bara om hur man odlar örter, utan också om örternas historia, var de kommer ifrån och hur de har använts som läkeväxter och vad de kan vara bra för. Hon ger även råd om hur örterna kan användas till olika rätter och även till drycker.

Stora, fina bilder av fotografen Jurek Holzer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar