tisdag 13 juli 2010

Ny Kepler-deckare

I dagarna släpps en ny Lars Kepler-deckare, uppföljaren till Hypnotisören heter Paganinikontraktet. Bakom pseudonymen Lars Kepler står som bekant författarparet Alexandra Ahndoril Coelho och Alexander Ahndoril. Det gick inte att hålla paret bakom pseudonymen hemliga speciellt länge, men ändå fortsätter de att skriva under namnet Lars Kepler. Lars är blinkning till Stieg Larsson och Kepler syftar på astronomen och matematikern Johannes Kepler.



I en artikel i DN, berättar paret om hur skrivprocessen går till. Varje morgon har de ”temöten”, fast varken Alexander eller Alexandra drack te tidigare förut. Morgonkaffet var heligt. Men Lars Kepler vill ha te, säger de.

Utöver temöten har de också ”badmöten”. Båda två sitter då och trängs i badkaret och diskuterar intrigen. Till slut finns också ”bilmöten”. Då kör Alexander, och Alexandra, som inte har körkort, får anteckna. På bilresan från Stockholm till midsommarfirande i sommarstugan i Morup löste de en stor del av intrigen till nästa Keplerbok, som väntas om ett år.

På köksbordet i Stockholm lägger de varje morgon ut intriglapparna. Varje scen har en lapp, som revideras eftersom. De skriver inte separata stycken utan skriver tillsammans. Hemma sitter de bredvid varandra med var sin dator och skickar texterna fram och tillbaka på mejl. Så revideras texterna om och om tills det till slut är en färdig roman.

En till Kepler-deckare är alltså planerad, men sedan är framtiden lite oviss. Paret säger att de tänker skriva så länge lusten finns. Men båda planerar även att fortsätta med sina respektive författarskap. Alexander har tidigare bl.a. gett ut romanerna Regissören och Diplomaten. Alexandra har tidigare skrivit bl.a. romanen Mäster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar