torsdag 10 december 2009

Smycken av Ulrika Fagernäs







Tiden är ur led. Ur tid(s) är människan

Ulrika Fagernäs visar "urtidssmycken" på biblioteken.

"Urmakaren skräddarsyr ihop tiden. Men om urverket går sönder inom människan, vem lappar ihop människans urverk?" Så filosoferar Ulrika Fagernäs, som just nu visar sina smycken på Edsbyns och Alfta bibliotek. Smyckena är gjorda av bland annat olika urdelar, som Ulrika köpte vid en auktion för några år sedan. Ulrika reflekterar över begreppet tid och klockan som symbol för människokroppen.

Utställningen pågår till och med 30 december.

torsdag 3 december 2009

Julskyltningsöppet på Alfta bibliotek!


På söndag, 6 december, är det Alftas tur att ha julskyltning, med tomtar ute på byn och öppna affärer. Även biblioteket håller öppet för gamla och nya låntagare. Välkommen in och låna lite julläsning! Vi har öppet kl. 14.00 - 17.00.

Vi har också ett litet lager bilderböcker, läsdagböcker och julkort, spel och pussel med barnboksmotiv till försäljning.

Välkomna!

torsdag 26 november 2009

Julskyltningsöppet på Edsbyns bibliotek!


Biblioteket håller öppet på 1:a advent!

Söndag den 29 november blir det julskyltning i Edsbyn, med öppna affärer och dans kring granen utanför biblioteket.

Biblioteket har öppet kl. 15-18, med försäljning av bland annat bilderböcker och läsdagböcker samt julkort, spel och pussel med barnboksmotiv. Vi har också plockat fram alla våra julböcker till utlåning. Här kan du hitta nya recept på julmat, noter till julsångerna och mysiga julberättelser.

Välkomna!

onsdag 25 november 2009

Augustprisvinnarna

I måndags kväll delades Augustpriset 2009 ut. Här är de lyckliga vinnarna:

Priset för bästa svenska skönlitterära bok gick till Steve Sem-Sandberg och hans roman De fattiga i Łódź (Albert Bonniers förlag).

"Med denna kollektivroman tar sig Steve Sem-Sandberg an ett särskilt kapitel i det andra världskrigets annaler: det judiska ghettot i den polska staden Łódź väster om Warszawa, dess tillkomst, organisation och hjärtslitande villkor under nazistiskt överinseende. Det är en historia som berättas sedan alla tårar torkat, återgiven i en närmast torr och osentimental stil, en balansgång mellan fakta och fiktion som med utgångspunkt i (den autentiska) Ghettokrönikan 1941-44 tecknar en serie individuella öden med stark integritet, också när de sviktar eller sviker."

Priset för bästa svenska fackbok tilldelades Brutus Östling och Susanne Åkesson för Att överleva dagen: om fåglars sinnen och anpassningsförmåga (Östlings Bokförlag Symposium).

"Häpnadsväckande fågelfotografier av världsklass ledsagas följsamt av en kunnig, berättande text. Fjädrar, näbbar, vingar, ben och framför allt ögon träder oförtäckt fram och tjusar läsaren. En praktbok med högt mervärde."


Priset för bästa svenska barn- och ungdomsbok gick till Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman som skrivit en inspirationsbok om just skrivande, Skriv om och om igen (XPublishing).

"Äntligen! En faktabok som på allvar utmanar, inspirerar och ger hopp till alla som vill läsa och skriva. Författarna ger professionella verktyg och användbar kunskap som förmedlar oerhörd lust att själv skapa. En formfulländad källa till kreativitet."

(Källa: Svenska förläggareföreningen, SFV)

fredag 20 november 2009

Erik Wiklund på besök

I dag har vi haft Erik Wiklund på besök på bibliotekets kunskapsfrukost för kommunanställda. Erik berättade om sin roman Breven till Kristina - en förbjuden kärlek, som han skrev som projektarbete sista året i gymnasiet. Om romanen skriver Erik på sin hemsida:

"Romanen är en specifik historia baserad på 18 kärleksbrev från 1920-talet som hittats på Hälsingegården Söroms trossbotten i Tranberg. Romanen innehåller alla de arton brev som hittats och handlar om Kristina, en 30 årig kvinna boende med hennes man Per och hennes tre barn, Helge, Henning och Viola. Men hennes kärlek tillhörde någon annan, hennes granne som levde strax ovanför hennes gård på bergets sluttning, Albert. I romanen får vi följa Kristinas svåra väg att dölja sin kärlek till Albert och deras beundransvärda brev om kärlekens oanade kraft. I Boken ges skildringar av seder och bruk från en hälsingegårds vardagsliv. På gården händer det mycket. Ett tragiskt dödsfall, någon lämnar gården och rykten sprids med vindens fart. Men skulle Kristina få ett liv med Albert? Vad skulle i så fall hända med barnen? Och lämnade Kristina sitt gamla liv för ett liv med sitt livs käraste?"

Breven till Kristina finns nu att köpa i ny inbunden upplaga.

Just nu har vi en utställning på Edsbyns bibliotek där kopior på orginalbreven samt bilder på Kristina och hennes familj visas för första gången för allmänheten, kom och titta!

Nu håller Erik på att skriva en ny roman som ska handla om 1600-talets häxprocesser, spännande!

Motljus

Annika Thor

En vanlig höstmorgon, strax före frukosten, sätts Maries tillvaro i gungning. Hennes lugna vardag i småstadsvillan, arbetet som lärare, det långa äktenskapet med Staffan- allt som varit tryggt och självklart känns plötsligt osäkert och främmande. Ändå har egentligen ingenting hänt: bara ett fotografi och en dödsruna i morgontidningen. Ronny Berglund, den framgångsrike filmregissören, är död. Ronny, som hon inte träffat på trettio år.

Sommaren 1976 var de alla unga: Marie och Staffan, Ronny och de andra vännerna i sommarkollektivet. De drog in i Huset som en fläkt av den nya tiden: frigörelsens och öppenhetens tid. Men under ytan jäste konflikterna, rivaliteten och de hemliga förälskelserna. Ronny och Marie rörde sig mot och från varandra i ett intrikat mönster av närmande och undvikande, förväntan och besvikelse. Han fick henne att känna sig sedd. Men såg han henne verkligen, eller var hon bara ett motiv framför hans videokamera, som dokumenterade allt som skedde i Huset?

Och vem var egentligen Ronny, varför pratade han aldrig om sin familj? Och vad har han egentligen för koppling till Huset?

Annika Thor har tidigare skrivit många uppskattade ungdomsböcker, det här är hennes första vuxenroman. Den kom förra året, jag hade helt missat den. Lockades av omslaget och av baksidetexten som finns ovan. Boken är fantastisk.

onsdag 11 november 2009

Den dubbla tystnaden

Mari Jungstedt

Mari Jungsteds senaste deckare är en av hennes bättre måste jag säga. I centrum står som vanligt kommisarie Anders Knutas, vars äktenskap nu går på tomgång. Även hans kollega Karin Jacobsson har ett relativt stort utrymme, hon funderar på om och hur hon ska söka upp sin bortadopterade dotter. Journalisten Johan Berg, som brukar både hjälpa och stjälpa polisens arbete är pappaledig.

Tre par bor i samma villaområde och umgås både till vardags och fest. Det är barnpassning, handling, trädgårdsskötsel, middagar, fester och motionspass. Vänskapen är gränslös och banden dem emellan tycks orubbliga efter åratal av gemenskap. Varje sommar gör de en gemensam semestertripp och i år går den till Fårö där Bergmanveckan stundar och sedan vidare mot Stora Karlsö där sillgrissleungarna lyfter i tusental från de branta kalkstensklipporna. Men det blir inte riktigt som de tänkte sig. Ett mord och två försvinnanden...

Knutas och hans kollegor får fullt upp med att nysta ut alla trådar. I gänget som semestrat finns många gömda hemligheter...

måndag 9 november 2009

Tittskåp av Magé Stenberg!

November månads utställning på Alfta och Edsbyns bibliotek är av Magé Stenberg som gör underbara tittskåp!

Magé har gjort tittskåp sedan 1993, men det här är hennes första utställning. Hon har själv gjort möblerna, gardinerna och alla små detaljer i tittskåpen. Även förminskade fotografier finns med, och om man tittar riktigt noga kan man känna igen en och annan Edsby-bo!

torsdag 5 november 2009

Bärböcker

Har just läst den första i Eva Swedenmark och Annica Wennströms bär-serie, Smultron och svek. Böckerna handlar om familjen runt restauranten La Stella i Östersund. La Stella ägs av Mario, som är gift med Liselott och de har barnen Sandra och Elias tillsammans. Mario kommer från Italien, men har glatt välkomnats in i Liselotts familj som består av mamma Anita, pappa Börje, brorsan Håkan och hans fru Anne samt systern Linda som arbetar som flygvärdinna och sällan är hemma. Och så Liselotts bästa väninna Susanne som räknas som en i familjen.

Så ser familjen ut i början av Smultron och svek, men den förändras under bokens gång. Liselott känner sig osynlig, hon arbetar på en resebyrå i stan tillsammans med Susanne, men hemma är det ändå hon som får sköta all markservice eftersom Mario sällan är hemma. Det känns som att alla tar henne för given utan att uppskatta det hon gör. Som titeln skvallrar om så finns där ett stort svek som förändrar Liselotts liv. Men livet förändras inte bara för Liselott, utan för alla i familjen kring La Stella...

Jag misstänker att familekonstellationerna kommer att förändras även i de efterföljande böckerna Vinbär och vemod, Hallon och hat samt Lingon och lust.

HelGe

Biblioteken i Ovanåkers kommun har nu gått med i HelGe, som är ett samarbete mellan biblioteken i Gävleborgs län. Man kan nu låna och lämna böcker på vilket bibliotek som helst inom länet (förutom Gävle, som ännu inte gått med).

I och med detta har vi också fått ett nytt datasystem, så alla låntagare måste föras över i det nya systemet. Kom till nåt av biblioteken, så fixar vi det och ni får ett nytt fint HelGe-lånekort!

måndag 26 oktober 2009

Göran Hägglund och kulturen

Ni som missat debatten som började med Göran Hägglunds kritiska artikel "Bibliotekariernas poppighet hotar vår kulturskatt" på Newsmill, spana in den. Hägglund tycker att biblioteken börjar bli mer som bokhandlar, och att man inte bör lämna plats åt ny populärkultur på bekostnad av äldre litteratur.

Ett av de senaste inläggen i debatten är av Camilla Läckberg, som tycker att "Det är kulturelitens fel att vanligt folk tröttnat på att läsa böcker"...

Ungdomar från Gaia har utställning på Edsbyns bibliotek!

"Konst är nyckeln till integration"

Välkomna att titta på konstutställningen som ungdomar från Gaia, ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Edsbyn, har på biblioteket!

Utställningen pågår till den 2 november.

lördag 24 oktober 2009

Guillou wannabe Blomkvist?

Allt det här snacket om att Jan Guillou skulle vara avundsjuk på Stieg Larssons framgång. Så avundsjuk att han var tvungen att gå ut i media och säga att Larssons framgång endast beror på att han är död.

Jag tror inte att han är avundsjuk på Stieg Larsson, jag tycker det verkar som att han är avunsjuk på Mikael Blomkvist. Guillou går nu ut i media och avslöjar att han varit agent åt KGB. Mer eller mindre påtvingat, men ändå. Blomkvist jagade en föredetta KGB-agent, då måste ju Guillou vara värre eftersom han var KGB-agent...

tisdag 20 oktober 2009

Augustprisnomineringar

Igår tillkännagjordes vilka som är nominerade till årets Augustpris.

Årets svenska skönlitterära bok:
En liten historia av Eva Adolfsson
Städerna inuti Hall av Johannes Anyuru
Hotel Galicja av Per Agne Erkelius
Den siste greken av Aris Fioretos
Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar av Ann Jäderlund
De fattiga i Łódź av Steve Sem-Sandberg

Årets svenska fackbok:
Så byggdes villan - Svensk villaarkitektur från 1890 till 2010 av Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen
Melankoliska rum : om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid av Karin Johannisson
Världens lyckligaste folk : en bok om Danmark av Lena Sundström
Frihetens rena sak : Carl Jonas Love Almqvists författarliv 1841-1866 av Johan Svedjedal
Smärtpunkten : Lars Norén, pjäsen Sju tre och morden i Malexander av Elisabeth Åsbrink
Att överleva dagen : Om fåglars sinnen och anpassningsförmåga av Brutus Östling och Susanne Åkesson

Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Svenhammeds journaler av Zulmir Bečević
Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm
Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman
Siv sover vilse av Pija Lindenbaum
Kulor i hjärtat av Cilla Naumann
Natthimmel av Sofia Nordin

Vinnarna presenteras på Augustgalan den 23 november!

måndag 19 oktober 2009

Stieg Larsson












Jag läser just nu tredje boken i Millennium-triologin, Luftslottet som sprängdes. Slukade de två först när dom kom ut, men orkade inte riktigt med den tredje just då. Men nu såg jag ju såklart filmen som baseras på andra boken och med uppfräschat minne gav jag mig på sista boken . Det är inte så konstigt att typ hela Sverige läser dom. Deckare och samhällsskildring i ett.

Filmerna är absolut sevärda. Som alltid när man gör film av en bok så kommer inte allt med osv. Men de har lyckats fånga känslan i böckerna, samtidigt som de skapat riktigt bra svenska thrillers.

Pappadyrkan

Appropå Alex Schulman, så har hans bror Calle Schulman skrivit en intressant debattartikel i Expressen om idoldyrkan av pappor.

Han menar att det finns så många (oftast manliga) författare som, precis som Alex i sin bok Skynda att älska om brödernas pappa Allan Schulman, hyllar sina pappor.

"När jag var 23 år dog min pappa. Ända sen den dagen har jag idealiserat honom långt över alla gränser som finns. /.../ I mina lyckliga barndomsminnen är pappa alltid centralfiguren. Nu vet jag varför. För mamma diskade då. Eller tvättade eller städade. Eller handlade mat till familjen. Eller betalade räkningarna. Hon var inte med när de riktigt roliga sakerna inträffade. Det var ju mamma som stod bakom kameran och förevigade alla fina ögonblick."

En förvånansvärt god insikt för att komma från en av bröderna Schulman...

Skräplitteratur

Alex Schulman (av alla människor) har öppnat en "butik" för skräplitteratur i Stockholm. Det verkade vara en rätt rolig idé.

Men det visar sig att det egentligen inte är en butik, utan Alex skrivarlya som han inhyst i en butikslokal. Skyltfönstret är mest på skoj. Men man kan köpa Jean M. Auels Grottbjörnens folk för 1.200 riksdaler om man vill. Man kan även köpa Alex Schulmans och Carolina Gynnings bok Privat: mejlkorrespondens för 700 kr.

Alex bok Skynda att älska, som handlar om hans far Allan Schulman, finns dock inte att köpa. Alex anser inte att den är skräplitteratur.

Alex höjde priserna och satte upp en skylt som det står "Dyrt!" på i skyltfönstret eftersom han tyckte att det kom för många kunder...

Fyrvaktaren

Camilla Läckberg

Det här är, som de flesta deckarfantaster säkert redan vet, Camilla Läckbergs sjunde bok om polisen Patrik Hedström och hans författarfru Erica Falck, samt alla övriga invånare i Fjällbacka.

Erica har fullt upp med de nyfödda tvillingarna och dottern Maja. Hon är samtidigt orolig för sin syster Anna, som förlorade sitt barn i en bilolycka och nu ligger helt apatisk.

Patrik har precis kommit tillbaka till arbetet efter en tids sjukskrivning och kastas in i ett nytt mordfall. Offret är Mats Sverin, kommunens ekonomiansvarige, som beskrivs som trevlig och pålitlig. Ingen har ett ont ord att säga om honom.

Patrik och hans kollegor börjar kartlägga Mats liv, som rymmer fler hemligheter än någon kunnat ana. Varför lämnade han Göteborg hals över huvud för att flytta till sin barndoms Fjällbacka? Vilken är hans roll i projektet att bygga om det gamla badhotellet till spa? Och är det en slump att Mats ungdomskärlek Annie också har återvänt? De har inte haft kontakt på många år, men nu befinner hon sig med sin son på Gråskär utanför Fjällbacka. En ö där Annies släkt har vistats i generationer.

Också Gråskär bär på hemligheter. Erica, som har varit klasskamrat med Mats och Annie, kan inte hejda sin nyfikenhet. Egentligen har hon fullt upp med tvillingarna, men då det nya familjelivet går mycket bättre än hon vågat hoppas börjar hon forska i öns historia. I folkmun kallas den Gastholmen och har alltid omgärdats av mörka rykten. Det sägs att de döda går igen och att de har något att berätta för de levande...

Precis som i de tidigare böckerna får vi följa olika personer i olika stycken och får på så sätt många infallsvinklar i historien. Spänningen byggs skickligt upp mot det, kanske inte så dramatiska, men överraskande slutet. Deckarfantaster och Läckberg-fans kommer inte att bli besvikna!

PS. Spana in Camilla Läckbergs hemsida! Titta noga på ögonen...

Utställning: Ninna Gunnarsson


Under Oktober har keramikern Ninna Gunnarsson från Ockelbo utställning på biblioteken i Alfta och Edsbyn.

Kom och titta!

Finns inte på kartan

Carin Hjulström

Frida Forss går på journalisthögskolan i Göteborg och ska ut på praktik. Hon kan inte tro att det är sant när hennes självgode men charmige pojkvän, tillika klasskamrat, Peter får drömplatsen på Aftonbladet och hon själv hamnar på en liten lokaltidning i Småland.

Romanen handlar om hur Frida klarar av att byta livet i storstan mot livet på landet, och om alla människor i hennes liv, både gamla och nya bekantskaper. I Göteborg finns pojkvännen Peter som lämnar henne precis innan de ska ut på praktiken. Där finns vackra och rika kompisen Cilla som inleder ett förhållande med en lärare. Där finns Fridas sjukskrivna mamma som fortfarande inte kommit över sin skilsmässa från Fridas pappa och inte gör annat än att älta allt dåligt som finns i hennes liv.

I lilla Bruseryd dit Frida flyttar finns redaktionschefen Åke som dricker i smyg. Där finns journalisterna Mats och Annika, vars äktenskap går på tomgång. Där finns 19-årige Dani som tröttnat på sina macho-kompisar i Södertälje och öppnat en kebab-kiosk i byn. Där finns hyresvärden Agnes, som kände Fridas mormor. Där finns enstöringen Gunnel som dag efter dag sitter på den sten som hennes son och hans familj dödskraschade mot. Och där finns flickan Aliana från Kosovo, som Frida blir nära vän med.

Frida får reda på att orten ska försvinna från kartan eftersom den har för få invånare och skriver en artikel om det hela. Alla i byn blir upprörda och det finns många divergerande åsikter, och Frida befinner sig helt plötsligt i händelsernas centrum.

Journalisten och programledaren Carin Hjulström debuterar med en mysig roman som handlar om livet i en glesbygsort.