onsdag 31 mars 2010

Nordiska rådets litteraturpris 2010 till Sofi Oksanen


Den finska författarinnan Sofie Oksanen har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2010 för sin roman Utrensning (som det tidigare tipsats om i bloggen).

Med sin tredje roman Puhdistus visar Sofi Oksanen (f. 1977) sin fulla styrka. På ett rikt, uttrycksfullt språk väver hon ihop ett konkret historiskt stoff, den sovjetiska ockupationen av Estland, med brännande aktuell global samtidstematik – människohandeln kring Östersjön.

Den gamla kvinnan Aliide har av svartsjuka en gång gjort sig skyldig till att hennes egen syster deporterats till Sibirien, men har också själv våldtagits och misshandlats av sovjetiska soldater. Zara är ung och har sökt sig bort från sin barndoms Vladivostok till Berlin, där hon fastnat i prostitution och drogmissbruk. Till slut bryter hon sig loss, och Aliide hittar den avsvimmade Zara utanför sitt torp i Estland. Det är strax efter murens fall. De två kvinnornas öden visar sig vara oväntat och tätt sammantvinnade.

Läs också Sofi Oksanens två tidigare romaner:

Annas liv bygger på två stora konflikter. Den ena rör hennes förhållande till sin kropp den andra hennes förhållande till sitt estniska ursprung.I nuet tar Annas ätstörningar allt mer kontrollen över hennes liv, skolan, kärleken och vännerna. När hon träffar Hukka, hennes stora kärlek, vågar hon inte blotta sina känslor för honom. Hon är besatt av sitt matschema och kämpar samtidigt med sin kluvna identitet. Redan tidigt förstod Anna att hon inte duger som hon är. Nu förnekar hon sin kropp och sitt estniska påbrå som hon aldrig har avslöjat för någon. Finns det ingen man kan lita på?


I Baby Jane står berättarjagets älskade Piki i centrum. En gång fräck och oblyg, nu ett offer för panikångest. Piki har isolerat sig i sin bostad och kan inte ta sig an ens de allra enklaste praktiska göromål.

Vad hände med Piki? Hur kom det sig att stans coolaste tjej blev en fånge i sitt eget hem?

Flickvännernas tröstande ord når inte fram och sorgen är svår att bära.

Men mitt i lidandet växer det fram en kantig kärlekshistoria som bär sina inslag av hopp och skratt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar