fredag 19 mars 2010

Vandringsturer

Praktiskt fickformat lätt att ta med sig på turen!

Vandringsturer i Siljansbygden
Iréne Haltiner
Siljansbygden förknippas ofta med midsommarfirande och solglitter på blått vatten, dalaidyll i Leksand och Rättvik, historia och konst i Mora och finnmark runt Orsa. Området erbjuder dessutom ett stort antal vandringsleder för den som vill utforska och upptäcka Siljansbygden till fots. Vad sägs om att besöka gamla gruvområden, vandra längs Siljans strand eller som på flera turer, kombinera vandringen med ett svalkande bad.

Vandringsturer i Siljansbygden innehåller en mängd detaljerade beskrivningar av olika vandringsturer, de flesta är markerade och därmed lätta att följa. Större delen av turerna är dagsturer men även längre leder som Siljansleden, Pilgrimsleden och Dalkarlsvägen beskrivs. Flera av turerna går förbi små gårdsbutiker, hantverksateljéer, fäbodar och sevärdheter och vandringsturen blir med deras hjälp ännu mer njutningsfull.

Till varje tur hör en detaljerad karta där de viktigaste hållpunkterna som badplatser och parkeringar finns markerade. Dessutom innehåller boken information om Siljansbygden som underlättar förberedelserna inför vandringen så kängorna kan komma på fortare.

Vandringsturer i Sarek
Hans Fowelin
Sarek är ett högfjällsområde med stora kontraster. Här finns alpina delar med karga bergstoppar, liksom frodiga dalgångar där växter och djur trivs. Naturen är storslagen och lockar med en atmosfär av vildmark och äventyr. Området är även ett samiskt kulturlandskap. Samernas kultur och näringsverksamhet är synliga i parken, inte minst genom renskötseln. En vandring i denna vildmark ger unika naturupplevelser.

Vandringsturer i Sarek är en guidebok för alla som vill utforska Sareks nationalpark. Boken innehåller information om Sareks djurliv, om vad och glaciärer och om vilken slags utrustning som behövs för en vandring i området. Ett antal vandringsturer finns detaljerat beskrivna, allt från dagsturer till veckolånga äventyr.

För den som inte vill följa i någon annans fotspår innehåller boken ett kapitel om sevärda områden och platser. Tillsammans med informationen om hur man tar sig in i Sarek, var det är lämpligt att gå och hur man väljer en bra tältplats blir det lätt att planera en helt egen tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar