måndag 28 juni 2010

Bara betydelsefulla dör

Varg Gyllander

Den andra deckaren om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin, den första heter Somliga linor brister.

Vinterhimlen färgas orange av tusen facklor. Under bedövande tystnad marscherar unga män i korta, glansiga jackor genom det lilla samhället som en gång om året förvandlas till skådeplats för den nynazistiska rörelsens viktigaste manifestation. Men i skogen väntar en man med ett uppdrag, och innan kvällen är över är en av nazisterna död.

Kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin dras in i en utredning som spretar åt alla håll, politiska och privata. Levin tvingas mot sin vilja att gräva i den döde nazistens förflutna och konfrontera otäcka familjehemligheter. Samtidigt blir frågetecknen alltfler: Vem är den rökande mannen vid mordplatsen, och vad händer egentligen bakom dörrarna i det ökända Örnnästet?

Holtz arbetar som vanligt med en blandning av noggrannhet och spontana infall. Gåtans lösning ligger fortfarande långt borta, men julen kommer allt närmare och Holtz kämpar med sina ensamhetskänslor. Hans kärlekshistoria med den unga praktikanten Nahid sätter spår och får honom att begå ett fatalt misstag...

Arne Dahls deckare blir film

Arne Dahls (pseudonym för Jan Arnald) deckare börjar filmatiseras till hösten. Det är de fem första deckarna - Misterioso, Ont blod, Upp till toppen av berget, Europa blues och De största vattnen - som ska bli filmade för TV.

Manus står Rolf och Cecilia Börjlind, som även skrivit manus till Beck-filmerna. Beck-regisörren Harald Hamrell ska också regissera de här filmerna. I huvudrollerna ses Shanti Rooney som A-gruppens ledare Paul Hjelm. Polischef Jan-Olov Hultin har fått byta kön, så att det inte skulle bli alltför "gubbigt". Polischefen heter numera Jenny Hultin och spelas av Irene Lindh. Även "världens starkaste man" alias Magnus Samuelsson är klar för en roll... Läs mer här!

onsdag 23 juni 2010

Engelska trädgårdar

Ann Larås

Från prunkande rosenträdgårdar till formklippt buxbom - den engelska trädgårdskonsten har en särställning i Europa och utövar en ständig lockelse för Englandsresenären. Här besöker vi tjugofem av Englands vackraste trädgårdar i tio landskap, från Cornwall i sydväst till Kent i sydost. Ann Larås lotsar oss med van hand till de mest berömda trädgårdarna såväl som mindre okända pärlor på landsbygden och i Londons stadsbuller. Boken ger också tillbakablickar till berömda trädgårdsprofiler och rörelser som har haft stor betydelse för den europeiska trädgårdskonsten, exempelvis arts & crafts-rörelsen, Vita Sackville-West, Gertrude Jekyll och Piet Oudolf.

Alla trädgårdarna och parkerna i boken existerar i dag och boken innehåller nödvändiga fakta om adresser, öppettider med mera. Perfekt för trädgårdsfantaster!

Det behagliga med lördagar

Alexander McCall Smith

Den femte deckaren om Isabel Dalhousie, hobbydetektiv och redaktör för en filosofisk tidskrift i Edinburgh, Skottland.

Isabel Dalhousie kan aldrig motstå att hjälpa en vän i nöd. Hon påstår till och med att det är hennes moraliska plikt att hjälpa till när hon kan. Och visst skulle vi väl alla vilja hävda något sådant? Men skulle vi fortsätta fast stöddiga advokater inhyrda av rika läkemedelsföretag hotade oss när vi la oss i?

Under en middag får Isabel Dalhousie, mamma, filosof och hobbydetektiv, höra talas om en läkare som kanske är oskyldigt anklagad för slarv med en ny medicin. Efter en enträgen förfrågan från läkarens hustru beslutar sig Isabel för att ta reda på vad som verkligen har hänt. Hon har bara inte räknat med att när det handlar om nya läkemedel är det också stora pengar inblandade och då kan det bli farligt att ställa alltför många frågor...

Läs också de tidigare deckarna om Isabel Dalhousie:

Själakistan

Ann Rosman

Själakistan är Rosmans andra deckare om kriminalpolisen Karin Adler i Göteborg. Deckarna utspelar sig i skärgårdsmiljö på Marstrand.

I Fyrmästarens dotter hittas
kvarlevorna av en man bakom en vägg
i en fyren Pater Noster. Kroppen är
välbevarad, men har legat där länge.
Hur hamnade den där? Karin Adler får
ansvar för utredningen tillsammans
med kollegerna Folke och Robban.
Det visar sig att bli allt annat än lätt...

Karin har dessutom problem på hemmaplan.
Förhållandet med sambon Göran går på
tomgång, och hon känner att hon snart
inte står ut längre. Något måste förändras.

I Själakistan står en liten pojke i centrum. Hans anhöriga har vänt honom ryggen, och än värre hållit honom inlåst. Ann Rosmans berättelse handlar om familjeband och samhällssyn och letar sig ända tillbaka till de bohuslänska häxprocesserna.

En sensommardag nära Carlstens fästning i Marstrand gör en besökande skolklass en hemsk upptäckt. Liket efter en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax därefter får fru Wilson i sin trädgård sitt livs chock när hon får syn på huvudet, högst upp på en spaljé med rosor och luktärter.

När Karin Adler vid Göteborgspolisen blir informerad av kollegan Robert njuter hon av sin sista semesterdag. Hon har separerat från sambon Göran och bor nu ombord på sin båt i Marstrand.

Kvinnan vid Offerstenen visar sig ha tillhört en grupp medeltidslajvare som ägnat sig åt rollspel vid den avsides belägna Sankt Eriks park på Marstrandsön. Att man har att göra med en mycket kyligt kalkylerande gärningsman står klart när den rättsmedicinska undersökningen slår fast att den huvudlösa kroppen inte hör ihop med det påträffade huvudet.

Karin och kollegorna Folke och Robban befarar nu att det kan finnas fler offer, och ganska snart får de via polisen i Trollhättan upplysningar om ännu ett makabert fynd. En kvinnokropp utan huvud, styckad. I närheten av en grupp medeltidslajvare. DNA-prover visar dessutom att de båda kvinnorna med all sannolikhet är systrar ...

Södermorsor: en dagboksroman

Lena Kallenberg

"Vi är en liten kvinnofamilj Jana, Katrin och jag", säger Lena, en av tre ensamstående mammor på Söder i Stockholm.

De drömmer om kärlek och gemenskap, men det är i skarven till 1980-talet och efter flera decenniers vänstervåg håller ett nytt samhällsklimat på att ta över.

Arbetarstadsdelen Södermalm ömsar skinn och fyllgubbar och vanligt folk tvingas undan till förmån för dem som anammar den nya tidsandan, där var och en förväntas satsa på sig själv. I deras kvarter, som tidigare präglats av kollektiv gemenskap, finns nu bara låsta portar. Jana köper frisersalongen där hon tidigare hyrt en stol, Katrin satsar stenhårt på en skådespelarkarriär. Men Lena har svårt att finna sig till rätta, hennes drömmar passar liksom inte in.

Södermorsor är en berättelse med verklighetsbakgrund om en vänskap som skulle vara för resten av livet men som långsamt fräts sönder.

tisdag 22 juni 2010

Drömfabriken

Maria Hamberg

Drömmar bygger människors liv. Det är människor som bygger bilar. I bilfabriken pågår ett monotont och mycket slitsamt arbete, men mitt i den grå vardagens tyngd, mitt i monteringen av detaljer som till slut skapar ett helt fordon, vävs fragment av drömmar till stora och mycket levande berättelser.

I Drömfabriken ges ett närgånget porträtt av människorna på bilfabriken, deras livsvillkor och drivkraft. Gunilla som älskar att resa träffar sitt livs kärlek en sommar i Thailand. Men Charlie bor på andra sidan jordklotet, i Australien, och det finns mer än avståndet som skiljer dem åt.

Svenne ville hålla på med rockmusik. De planerna gick i stöpet och studera vidare kan han inte tänka sig. Han söker jobb, många jobb, men lyckas inte få något. Stöd får han av Gunnar, en av veteranerna på fabriken, en rejäl karl, tystlåten. Han har en hemlighet som han aldrig tänker avslöja.

Thabo är en snabb och skicklig montör, men har fel hudfärg. Fördomar och motgångar får honom att tveka. Ska han flytta tillbaka till Gambia? Han tyr sig till Anna-Greta, men hon har sina egna problem. Livet med Ture, han som en gång lärde upp henne på fabriken, är sig inte likt sedan han blev arbetslös.

Allt övervakas av Lennartsson, förmannen som gör allt för att hans brister inte ska avslöjas.

Maria Hamberg skildrar skickligt jargongen på verkstadsgolvet, det enahanda och klaustrofobiska fabriksarbetet och hur en knegare inte slutar att vara människa trots att hon endast betraktas som en kugge i maskineriet.

Örtapoteket: läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner

Janne Hallqvist

I Örtapoteket jämför författaren den västerländska medicinen med den ayurvediska, där fokus är på vad som är bäst för var och en. Boken är fylld av praktiska råd om vilka örter som funkar bäst mot olika krämpor och besvär. Och vad som kan ge större välbefinnande.

Örtapoteket går på djupet inom området örtmedicin. Boken är fylld av praktiska råd. Vad är örter bra för, hur tar man tillvara örter och vilken är bäst för att råda bot på olika besvär? När väljer man en ört som är svettdrivande eller galldrivande? Hur komponerar man till exempel ett örtte till sig själv eller bästa vännen? Alla dessa frågor ger författarens svar på.

Nytt i Örtapoteket är känslan för örtens verkningar utifrån dess smak. Är örten sträv, bitter, aromatisk eller bitande stark? Enligt författaren kan i många fall smaken ge information om upp till 80 procent av örtens verkningar. I boken ges också tips om odling av örter, allt från sådd och plantuppdragning till skörd. En komplett handbok!

måndag 21 juni 2010

Pansarhjärta

Jo Nesbø

Den åttonde deckaren om kriminalkommissarien Harry Hole!

När man blir levande begravd i ett snöskred och bröstkorgen trycks så hårt samman av snön att lungorna inte kan fyllas, har man bara syret i blodet kvar att leva på. Det räcker i ganska exakt fyra minuter. Tillståndet kallas pansarhjärta.

Två kvinnor hittas mördade i Oslo, bägge har drunknat i sitt eget blod. Mysteriet som polisen står inför är att sticksåren i ansiktet på de döda har tillfogats från insidan av munnen.

Kaja Solness vid Oslopolisen skickas till Hongkong för att leta upp den man som är Norges enda specialist på seriemord. Den alkoholiserade polismannen har gömt sig någonstans i miljonstaden, på flykt från demonerna i ett tidigare mordfall, minnena av kvinnan han älskar och den kinesiska maffian. Hans namn är Harry Hole.

Högst motvilligt och tvärtemot ledningens uttryckliga order drar Harry igång en egen utredning tillsammans med Kaja. De hittar snart ett tydligt samband: ett flertal personer, däribland de mördade kvinnorna, befann sig för en tid sedan på fjälltur och övernattade i samma stuga. Och en efter en mister de livet...

Eldar och is

Birgitta Stenberg

Eldar och is är på många sätt den avslutande delen av Birgitta Stenbergs uppmärksammade och kritikerhyllade självbiografiska romansvit.

Som vuxen får Birgitta ett brev som ifrågasätter viktiga händelser i hennes familjs historia. I samma stund påbörjar hon en resa bakåt i tiden - en resa som inleds med Alma, hennes mormor. På sitt första arbete förälskar Alma sig i prästens hustru, vilket i sin tur leder till ett intrikat ménage à trois. När prästen sedan gör henne gravid är skandalen ett faktum. Alma avskedas och föräldrarna gifter bort henne med drängen på gården.

Som tonåring tar den utomäktenskapliga dottern Ingeborg chansen och flyttar till Stockholm. Hon är ung, vacker och ambitiös - och skräckslagen inför risken att förbli fattig. Snabbt griper hon de möjligheter som öppnar sig. Hennes dotter Birgitta gör tvärtom. Utan att ingripa låter hon saker hända sig som får svårlösta konsekvenser...

Kärlek mellan frysdisken och hundmaten

Täppas Fogelberg

"Ursäkta" säger en man som fastnat med sin kundvagn i gången mellan bananer och blöjor. Kundradion ropar och från köttdisken hörs en ilsken såg. Det doftar specerier, stress och varma ytterkläder.

Mannen med kundvagnen kommer inte fram fort nog för Kärleken spärrar vägen där ett par skamlöst står och kysser varandra mitt i vardagen.


Kärlek mellan frysdisken och hundmaten är en samling berättelser som fångar den värme som står att finna bland alla extrapriserbjudanden, självhjälpsböcker och drömmar om det smärtfria livet. Tillvarons ljusglimtar och små mirakler stiger upp till ytan i denna bok som med drabbande humor, milt vansinne och livsglädje - och trots att kärleken havererar på väg till Ikea - ändå stiger fram när man minst anar det, mellan frysdisken och hundmaten.

Växa - inte lyda

Lars H. Gustafsson

Växa - inte lyda handlar om barnets rätt att vara en egen individ och hur vi som föräldrar kan lära oss förstå, uppmuntra och stötta barnet. Den varvar vardagliga situationer och hur man kan hantera dem med teoretiska kapitel om barns utveckling från anknytning till frigörelse.

Vad händer om jag belönar ett önskvärt beteende hos mitt barn? Lär sig barnet något då? Och kommer det att fortsätta med beteendet när jag som förälder inte är med? Vad händer med en fyraåring om hon får sitta ensam på en stol i fyra minuter (time-out) och fundera på vad hon gjort för fel? Vad lär sig barnet av det? Finns det ett annat sätt att uppfostra barn? Och vill jag ens att mitt barn ska lyda? Vilka ska hon i så fall lyda?

Föräldrar måste ta ställning till många frågor under barnens uppväxt. Här berättar den kända barnläkaren Lars H. Gustafsson om hur man kan resonera som förälder. Genom konkreta exempel visar han också vad som händer med barn, oss som föräldrar och anknytningen mellan barn och föräldrar beroende på vilken sorts föräldrar vi väljer att vara. Han refererar till modern forskning om barn och kombinerar det med tankar från sitt eget föräldraskap och erfarenheterna från över fyrtio år som barnläkare.

På ett enkelt och pedagogiskt sätt sammanfattar han hur man får barnet att växa som människa och att bli en ansvarskännande individ. Samtidigt växer föräldern.

Båten

Nam Le

Nam Les kritikerrosade debut utnämndes till en av årets mest intressanta böcker av New York Times 2009 och har vunnit massor av litterära priser. Läs mer om boken på författarens hemsida!

Nam Les novellsamling Båten tar oss från Colombias slum till Teherans gator; från New York City till Iowa City; från en liten fiskeby i Australien till ett fartyg på Sydkinesiska havet. Med hjälp av en mångfald av röster och perspektiv tar Le med oss till hjärtat av vad det innebär att vara människa, oavsett var i världen man befinner sig. Boken består av sju vackra noveller.

fredag 18 juni 2010

Kalasfina vävar

Författare: Ann-Kristin Hallgren
Fotograf: Hans Mårtensson

Vävningen har fått en revival, hemvävt är numera eftertraktat!

I Kalasfina vävar kan du inspireras av ett 70-tal vävmönster. En alldeles lagom blandning av textilier till hemmets alla vrår. Dukar, kuddar, filtar, gardiner, mattor, med få eller många skaft och trampor. Här finns enkla tekniker i rutigt, randigt eller med ett litet inplock som slarvtjäll, dukagång eller kvistrand. Och en hel del dräll, rosengång, munkabälte och daldräll också.

Vävarna är kalasfina, men inte finare än att de även passar till vardags! Det fina är också att kunna väva sin alldeles egna väv i ett mönster man gillar och i färger som är favoriter. Att kunna komplettera och matcha det som redan finns hemma.

Ann-Kristin Hallgren är textilformgivare och författare och driver bokförlaget Akantus Edition tillsammans med sin man, arkitekt och fotograf Hans Mårtensson.

En lisa för själen: trädgård som terapi och friskvård

Författare: Eva Robild
Fotograf: Annika Christensen

Trädgårdsarbete har på senare år fått erkännande som en av de bästa metoderna mot depression och utmattning. Hemma i vår egen trädgård kan vi använda oss av denna kunskap för att bli gladare, friskare, mer harmoniska och kreativa.

En liten radhusträdgård räcker. Det handlar om att njuta av det lilla. Att ta av sig skorna och känna gräset under fötterna, knipsa av några vissna blommor eller leta mogna smultron. Att tillbringa en kvart om dagen i trädgården, varje dag året om, ger oss ny kraft i vardagen.

I trädgården finner vi mycket av det som ger tillvaron mening: att vara behövd, ha något att se fram emot, känna sig som en del av det naturliga kretsloppet och att få uttrycka sig kreativt. Här vilar den som behöver hämta kraft efter en stressig dag, men vila kan för den ena vara att gräva och för den andra att ligga en stund i hängmattan.

I En lisa för själen lär vi oss att se på vår trädgård med nya ögon och hur vi bäst stressar ner och njuter av livet på de kvadratmeter av planeten som är våra. Vi får möta flera med erfarenhet av rekreation och återhämtning i trädgården, både professionellt och privat. Vi får också tips på hur vi kan njuta av trädgårdens skafferi och hur man kan ha roligt i trädgården.

Eva Robild är känd som trädgårdsskribent, men skriver också om stresshantering. I sin trädgård får hon odlingserfarenheter, men ännu viktigare är den som en plats för vila och återhämtning.

Annika Christensen sadlade om till fotograf när en sjukdom gjorde det omöjligt att fortsätta det gamla arbetet. Trädgården var avgörande för att hon skulle återfå hälsan, och är fortfarande den plats där hon bäst varvar ner och hämtar kraft mellan fotouppdragen för tidningar.

Läs och inspireras!

Fånge i Hundpalatset

Martina Haag

En ny, rolig krönikesamling av Martina Haag!

Som hon själv säger: Fånge i Hundpalatset ger dig svar på livets stora gåtor, som till exempel hur man mår om man mölar i sig ett kilo kött och en liten, liten bit majskolv, och vad man ska göra om man känner att man måste smygoperera sin man inne i huvudet. Och hur det var att vara mamma på neandertaltiden och hur man känner sig när man strippar framför självaste prins Daniel.

Varför gömmer sig Martina i mörkret när det ringer på hennes ytterdörr? Och vad betyder egentligen ekobrottsling? Och vad är det som bor nere i källaren hemma hos familjen Haag? Varför brinner det på hotellet när familjen Haag semesterar? Och vem är det egentligen som bestämmer över alla i Hundpalatset?

Läs också Martina Haags tidigare krönikesamlingar:


... och romaner:

Min mamma är död

Claes Britton

Min mamma är död är en sorglig biofgrafi om Mona Britton, skriven av hennes son Claes. Mona Britton led av en sällsynt plågsam form av cancer. Britton skildrar smärtsamt personligt sin mors lidande och död, från de första symptomen och insikten om sjukdomen, via moderns protokoll där hon betygsätter dagens smärtor, breven till de älskade barnbarnen och den fruktlösa medicinska behandlingen, genom den utdragna dödskampen och tiden efter.

Samtidigt som det är en biografi över modern, är det också en självbiografi. Självutlämnande berättar Britton om förhållandet till sina föräldrar, om den egna brokiga uppväxten på Östermalm och Dalarö, om sin egen ofrivilliga barnlöshet, sina depressioner, om att själv åldras och om sitt förhållande till döden.

Vi får också ta del av ett samtal med Ulla Zachrisson, överläkare på den palliativa kliniken vid Stockholms sjukhem, som modern (som själv var läkare), utsåg till sin "dödsmorska" och som under en lång karriär har hjälpt tusentals obotligt sjuka in i döden.

En svindlande vacker text som blir märkvärdigt ljus och trösterik, trots de mörka omgivningarna.

Mord i Havanna

Jan Mårtensson

En ny Homandeckare!

Johan Kristian Homan turistar i Havanna. Hans särbo Francine Silfverstierna, chef för Säpos personskyddsenhet, är på konferens, och han har rest med. Homan ser fram emot värmen, vistelsen på det anrika Hotel Nacional - en gång den amerikanska maffians högkvarter - och mot att få byta sin trogna dry martini mot hemingwayska daiquiris och mojitos. Hade Johan Kristian vetat att han dessutom skulle konfronteras med den kubanska polisens förhörsteknik mot mordmisstänkta hade han kanske hållit sig kvar i sin antikaffär på Köpmangatan i Gamla stan.

Allt började med hans gamla älskade pianolärarinna Rut Mandelbaums begravning. Med sig tog hon sina fruktansvärda minnen och erfarenheter från Auschwitz, och efter sig lämnade hon en brokig familj: en syster samt styv- och syskonbarn. Och det envisa ryktet om ett gigantiskt arv från en okänd amerikansk släkting.

Men till arvingarnas oförställda besvikelse verkar amerikaarvet ha varit ett luftslott. Snart dras Homan in i en malström av syskonrivalitet och hat. Skönt då, att han har Cubaresan med sin älskade Francine att se fram emot. För inte kan väl hans olyckliga benägenhet att alltid hamna i trubbel följa honom ända dit?

- Señor Homan?

- Si. Vem frågar?

- Policia. Please come with us.

- Why?

- Murder. And we would like to talk with you.


torsdag 17 juni 2010

Din nästas hus

Jette A. Kaarsbøl

Författaren till succéboken Den stängda boken är tillbaka!

Laus Lindborg, arkitekt och snart fyrtio år, lever utåt sett ett spännande ungkarlsliv, men inom honom växter tomheten. Precis som sin far har han en tendens att dra sig undan i när någon kommer för nära, när en relation kan tänkas utvecklas. Pappan, också arkitekt, har pendlat mellan depressioner och maniska perioder och blivit bitter och elak på äldre dar, vilket har gått ut över Laus på flera sätt.

När fadern dör börjar Laus reflektera över livet och hur har blivit. Han flyttar till den lilla stad där begravningen äger rum. I prästen Stig finner han en vän, någon som har den värme och omtänksamhet som Laus saknar.

Under de dagliga besöken i prästgården lär han också känna Stigs unga hustru Alma. När relationen tätnar försöker Laus fly men finner sig indragen i ett triangeldrama som får alla inblandade att tappa fotfästet...

Lobbyisten

Thomas Bodström

Nu är den avslutande delen i Thomas Bodströms deckartriologi här!

Det är tre veckor före valet. Partiallianserna och deras lobbyister utnyttjar media för att smutskasta varandra. När dessutom rättshaveristerna i "Rättvisa för Sverige" tar till våld är kaoset ett faktum.

Den unga socialdemokratiska justitieministern Catarina hamnar i ett svårt dilemma när justitieutskottets medlemmar tas som gisslan i riksdagen. Det är ett gäng rättshaverister, "Rättvisa för Sverige", som kräver att 12 fångar omedelbart ska släppas, annars kommer gisslan att skjutas. Catarina måste ta ett snabbt beslut, och det måste vara det rätta. Det är bara några veckor före valet och mycket står på spel.

Mer tur än skicklighet räddar Catarina ur dilemmat. Hon får en gigantisk medial framgång som gör att högeralliansens Sifosiffror skjuter i höjden. Genast måste de röd-gröna hitta ett smart motdrag. Till sin hjälp har de lobbyisterna i hemliga "Valallians 2.0" som inte drar sig för att ta till okonventionella metoder. Minst sagt.

Kidnapparna häktas, men ingen av dem yppar någonting om deras fortsatta planer. För det finns en plan. De tänker inte ge sig. Den här gången ska de ansvariga få sitt straff. Den ena efter den andra...

Susanne, som känns igen från de tidigare böckerna, är ansvarig för polisutredningen. Och Mattias företräder en av de häktade kidnapparna. De båda kan inte utbyta information om det som rör jobbet, men de träffas ofta. De har en het men hemlig kärleksrelation, och Susanne går och väntar på att Mattias äntligen ska bestämma sig för skilsmässa. Han och Lotta går i familjerådgivning, men äktenskapet har nu helt gått i stå.

Gerd, som är ordförande i justitieutskottet, är skakad efter kidnappningen och börjar bli rejält trött på politiken, media och det cyniska spelet för att nå partiframgångar. Av en händelse har hon uppmärksammat en motsägelsefull uppgift från justitieministerns statssekreterare. Sitter hon inne med information som kan vara avgörande för att lösa den alltmer våldsamma situationen? Och vem ska hon ge den till?



Läs också de tidigare böckerna:

onsdag 16 juni 2010

Lika som kärlek eller sammanliggningen i Lubboträsk

Anita Salomonsson

Den undersköna Margareta Johansdotter faller klart utanför kvinnoramen i den lilla byn i Västerbotten vid 1800-talets början. Hon lever ensam och omgärdas av en del häxrykten. Så friar den betydligt äldre Nils. Men när hon fött tre barn som alla dött i späd ålder, förstärks ryktena att allt inte står rätt till. Stumheten växer mellan makarna. Han dricker för mycket och vänstrar med pigan. Och när främlingen från Stafträsk dyker upp faller Margareta lätt. Till en början är alla på gården lätt förälskade i denna stilige, mörkögde man - såväl mannen som hustrun och pigan. Men svärmor, som bor med dem, ser var hjärtat bankar hårdast.

Margareta blir gravid igen och föder den här gången en dotter. Men vem är far till barnet? Misstankarna väcks när Nils hittas drunknad i träsket. Margareta fäller inte en tår.

Det blir rättegång, och nu vittnar den ena efter den andra om vad de har sett och uppfattat - vissa som hor, andra "lika som kärlek". Tjugo års fängelse blir straffet för de båda anklagade. Stafträskarna förpassas till Sveaborg och Margareta hamnar på Långholmens spinnhus. Mirakulöst nog överlever hon och får på ålderns höst återförenas med sin dotter.

Lika som kärlek bygger på ett verkligt fall, och Anita Salomonsson har lagt ner mycket tid på research, vilket ger autenticitet åt hennes skildring av detta gripande kvinnoöde.

Misstro

Ian Rankin

Första delen i en ny deckarserie!

Malcolm Fox arbetar med polisens internutredningar. Det innebär att han undersöker anklagelser mot andra poliser. Fox är frånskild, barnlös och över huvud taget ganska ensam. Han har tidigare haft problem med spriten men är numera helnykterist.

Polisen Jamie Breck misstänks för att sprida barnpornografi på internet, och Malcolm Fox får i uppdrag att undersöka om det ligger någonting i anklagelserna. Den som informerar honom är Annie Inglis på avdelningen för brott mot barn.

Fox blir intresserad av Annie Inglis, både förälskad och alldeles för nyfiken, och gör saker han inte borde göra...

Malcolm Fox har en syster, Jude, vars pojkvän Vince verkar vara en brutal typ. Fox hemlighåller inte att han tycker illa om honom. Han är övertygad om att Vince regelbundet misshandlar Jude.

När Vince en dag hittas död får ingen mindre än Jamie Breck utreda fallet, och Fox får anledning att kontakta honom. Men när Fox lär känna Jamie Breck lite närmare förändras hans bild av honom...

tisdag 15 juni 2010

Loppisboken

Ida Magntorn

I Loppisboken får du i text och inspirerande bilder tips om hur du kan använda vackra gamla bruksföremål i din vardag: när du dukar till frukost eller tårtkalas, arrangerar blommor eller behöver nya idéer till förvaring av stort och smått.

Saker som har tappat sin ursprungliga funktion är fördenskull inte mindre vackra. Glöm inte bort såssnipan bara för att vi inte äter så mycket gräddsås idag, den passar ju lika bra till tzatziki. En blommig mjölkkanna blir fin som tandborstmugg och en udda äggkopp kan bli blomkruka åt en pärlhyacint.

Loppisboken bjuder på inspiration, praktiska tips och gamla husmorsknep, till exempel om hur man diskar gammalt porslin och dukar med udda koppar, vad man kan använda gamla spetsar till och hur man får loss en flaskpropp som fastnat. Boken innehåller dessutom fakta och kuriosa kring föremål i porslin, glas, textil, silver och metall: Varför blev pressglaset så populärt? Vilken tidsanda är tallriken präglad av? Och hur kommer det sig att gafflar är vanligare än knivar på loppis?

PS. Spana in författarens hemsida här!

Påminnerskan

Anne Tyler

Liam Pennywell, hade tänkt bli filosof när han var yngre men blev grundskolelärare istället.

Därför bekom det honom inte särskilt mycket när han tvingades gå i pension vid 61 års ålder, för han var ändå inte så förtjust i sitt jobb.

Något som däremot retar upp honom är att någon stulit hans minne! Vilket hände den första natten i hans nya lägenhet. Allt Liam vet när han vaknar upp på sjukhuset dagen efter, är att han hans huvud värker och är inlindat i bandage.

Desperat försöker han få reda på vad som har hänt men den minnesförlust han lider av gör allt så mycket svårare. Det han behöver är en påminnerska någon som kan hjälpa honom att komma ihåg. Men den hjälp han får är kanske inte den han tänkt sig...

En varsamt berättad historia om en pensionerad lärare som tvingas komma till insikt om vad som är viktigast i livet och hur man kan förhålla sig till den senare delen av livet.

Gargoylen

Andrew Davidson

Denna "omöjliga" kärlekshistoria har rönt stora framgångar runt om i världen.

Den vackra och namnlösa berättaren i Gargoylen kör längs en mörk landsväg när han tycker sig se ett pilregn komma rakt emot honom. Han kör av vägen ned i en ravin och vaknar upp på en brännskadeavdelning där han får utstå alla helvetets kval och smärtor i form av den behandling han måste genomlida för att överleva. Bränd till oigenkännlighet har han förvandlats till ett monster. Det enda han vill är att bli så pass frisk att han kan begå självmord.

Så en dag kommer Marianne Engel - en tilldragande och mystisk skulptör av gargoyler, groteska statyer av fantasiväsen - till avdelningen och avslöjar att de båda varit älskande en gång i tiden. Då, i ett medeltida Tyskland, var han en svårt brännskadad legosoldat och hon en ung nunna som skötte om hans brännsår och fick honom att tillfriskna i det berömda klostret Engelthal. Allt eftersom hon berättar och väver samman berättelsen med lika fascinerande historier om odödlig kärlek i Japan, England, Italien och på Island, så märker han att livsgnistan kommer åter, och med den även förmågan att älska någon igen - Marianne.

Hon ser till att han får lämna kliniken och bo hos henne i det hus där hon också har sin ateljé. Men det som hade kunnat bli en fristad blir snart ett fängelse. Hans morfinberoende på grund av de svåra smärtorna gör att hans förflutna hinner ikapp honom. Samtidigt nås Marianne av ett besked om att hon endast har tjugoåtta gargoyler kvar att fullborda - sedan är hennes liv till ända.

Gargoylen är en stor berättelse om kärlek, mirakel och skuld av en debutant som kom från ingenstans och skapade en av de mest uppmärksammade internationella succéerna på senare tid.

Blå gryning

Ann Cleeves

Fjärde deckaren i serien Shetlandskvartetten som handlar om kommissarie Jimmy Perez på Shetlandsöarna. De tidigare böckerna heter Svart som natten, Vita nätter och Rött stoft.

Havet stormar bland klipporna på Fair Isle, den minsta av Shetlandsöarna. Polisen Jimmy Perez har precis återvänt hem för att presentera sin fästmö Fran för föräldrarna.

På ön finns också en fågelstation med en kvinnlig föreståndare, hennes familj, en kokerska och ett antal besökande ornitologer. Efter en förlovningsfest för Perez och Fran hittas föreståndaren brutalt knivmördad, med håret fullt av fjädrar. Vid första anblicken verkar ett klassiskt triangeldrama ligga bakom mordet, men det visar sig att fler på ön bär på hemligheter.

När ett till brott inträffar vet Jimmy att han måste arbeta snabbt. De tilltagande höststormarna isolerar öborna från omvärlden och en av dem är en mördare som kan slå till när som helst...

måndag 14 juni 2010

Bakglädje med LCHF

Annika Rogneby

Baka utan socker och mjöl! Perfekt för glutenallergiker och diabetiker.

Annika Rogneby har levt med LCHF (en kost med låg andel kolhydrater och hög andel fett) i tre år. Hon har mått mycket bra av denna kost men har saknat att baka och känna doften av nygräddade kakor. Därför bestämde hon sig för att skapa recept som tillåter bakning med nyttiga ingredienser och som innehåller lite kolhydrater.

Alla kan välja vad de vill äta och i vilken mängd. Detsamma gäller med de bakverk som förekommer i denna bok. Du kan äta mer eller mindre eller baka för att det är roligt! Recepten i boken är helt glutenfria, vilket gör recepten ypperliga för glutenintoleranta. Dessutom så innehåller inga recept tillsatt socker (undantaget är de recept där inköpt choklad förekommer), så recepten är i högsta grad diabetikervänliga.

Den farliga leken

Mari Jungstedt

Den åttånde deckaren om den gotländske poliskommissarien Knutas är här!

När den gotländska gymnasietjejen Jenny upptäcks av en modellagentur slungas hon in i en värld fylld av pengar, kändisfester och glamour. För den några år yngre Agnes har det inte gått lika bra. Också hon har drömt om ett liv i rampljuset, nu är hon på väg att tyna bort av svåra ätstörningar.

Men tragedin väntar också den framgångsrika Jenny. Under en fotografering på den karga gotländska halvön Furillen utsätts hennes pojkvän, modefotografen Markus, för ett brutalt mordförsök.

Jenny och Agnes är länge ovetande om att deras liv är inflätade i varandra. Men det finns någon som håller ögonen på dem. Någon som planerar att ingripa i deras öden...

Kommer Markus att överleva? Och kan han hjälpa kommissarie Knutas att hitta gärningsmannen innan det är för sent?

Själens osaliga längtan

Audrey Niffenegger

Författaren till den prisbelönta Tidsresenärens hustru är tillbaka med en ny roman.

En dag får enäggstvillingarna Julia och Valentina redan på att deras moster, som de inte visste exciterade, har dött och testamenterat sin fantastiska våning vid Highgate kyrkogården i London till dem. Lyckliga flyttar de in i lägenheten. Men de har ingen aning om att de nu bjuds in i en härva av trasiga individers liv; från korsordskaparen med tvångssyndrom som lever ovanför dem till mosterns mystiska älskare som lever i våningen under, till deras döda moster som inte kommit över separationen med tvillingarnas mamma - hennes egen tvillingsyster - och som varken tycks vilja lämna lägenheten eller flickornas liv i fred?

En djupt känslosam berättelse om kärlek som kan förloras och förtjänas, och de kusliga konsekvenser som följer av att få som man vill...

A.

Birgit Häggkvist

Det går bra i läroverket för huvudpersonen i Birgit Häggkvists självbiografiska roman från Norrbotten. Men ju bättre det går desto mer växer en skuldkänsla hos henne, gentemot de mindre framgångsrika kamraterna och gentemot föräldrarna som aldrig fått studera som hon, ja "gentemot alla människor i hela världen som skulle ha velat studera men inte fick det".

Hon har trott att i realskolan eller åtminstone i läroverket ska hon få uppleva Det Oerhörda, en tankevärld av ett helt annat slag än den handfast vardagliga som präglar den miljö hon själv kommer ifrån. Men gradvis upptäcker hon att inte heller i lärarnas huvuden vibrerar tankarna av den angelägenhet och spänning hon drömt om...

Alltför nära

Linwood Barclay

Belönades med det kanadensiska deckarpriset Arthur Ellis Award till årets bästa roman 2009.

17-årige Derek har kommit på den perfekta planen för att kunna få vara ifred och hångla med sin flickvän. Han ska gömma sig i sin bästa kompis hus när familjen reser bort. Men bara en kort stund efter avfärd kommer familjen tillbaka och Derek gömmer sig i källaren. Plötsligt ringer det på dörren. Sen hör han de första två skotten, ett skrik och sen ett skott till. Fotsteg närmar sig, dörren till källaren öppnas...

När familjen Cutters grannar, den socialt välanpassade familjen Langley, skjuts till döds i sitt hem i den slumrande småstaden Promise Falls, börjar gamla synder flyta upp till ytan. Rädslan håller familjen Cutter i ett järngrepp. Mönstret blir tydligare och tydligare. Har mördaren verkligen gått till rätt hus?

fredag 11 juni 2010

Våra fruktsorter

Leif Blomqvist (trädgårdsmästare och pomolog)

Låt dig inspireras av äppel, päron, plommon och körsbär, våra mest älskade frukter. Här finns de samlade i en en sorthandbok som hjälper dig att välja rätt bland dagens mångfald av fruktsorter. En handbok för dig som vill veta mera om hur du lyckas med dina fruktträd. Boken ger på ett lättfattligt sätt värdefulla råd om sortval, plantering, gödsling, skötsel mm. Även för dig som bor lite längre norrut är boken full av tips och handfasta råd hur du ska lyckas med din fruktodling. I boken slutdel hittar du intressanta och läckra recept på allt du kan göra av den dignande skörden.

Jag ska bara fixa en grej i köket

Moa Herngren

Ingrid är 35 år och är ensamstående mamma, hon arbetar på ett daghem och har precis avancerat till föreståndare där. Ingrid dricker vin, mycket vin. Hon lyckas ganska väl med att dölja det för sig själv och sin omgivning, men dottern är inte lika lätt att lura. På jobbet blir hon motarbetad, närmast mobbad, av sina tidigare arbetskamrater, numera underordnade som inte kan förstå att det var Ingrid som fick tjänsten som föreståndare. Utanför jobbet försöker hon hålla ihop ett liv som hon sakta men säkert tycks tappa kontrollen över ju mer hon kämpar för att inte göra det. Hennes sjuåriga dotter vill bo mer hos sin pappa trots att Ingrid tycker att hon har gett henne allt vad hon vill ha och lite till och på andra sidan stan ligger en alkoholiserad mormor på knä i badrummet och kräks upp gårdagens Rioja när ingen ser. Det är tufft, vilket ytterligare motiverar ett glas vin när Ingrid kommer hem. Ett gömt glas i kryddhyllan när Ingrid steker blodpudding med bacon en vanlig tisdagskväll för att döva smärtan och hon får den lilla flykt in i dimman som hon behöver för att orka vara den hon tror att hon måste vara en dag till.

Ringar: trohet, tillhörighet, glädje

Magdalena Ribbing

Den är en av våra starkaste symboler för kärlek och trohet, omgiven av myter. I en ny och bildrik bok berättar folkvettsexperten Magdalena Ribbing ringarnas historia från det forna Egypten fram till i dag. En historia fylld av makt, kärlek och magi.

Med sin runda form binder ringen samman och förenar - släkter, kamrater, brudpar. I Ringar skildras ringarnas historia och de traditioner, myter, magi och skrock som följt dem sedan urminnes tider. Ädla metaller, pärlor och ädelstenar beskrivs noga liksom hur smyckena vårdas bäst. Ett kapitel handlar om ringetikett - när och hur ringar bärs.

Drömmen förde dej vilse

Anna Jansson

Den elfte deckaren om gotlandspolisen Maria Wern.

Den gotländska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar tände elden och ön steg ur havet. Det berättas om en ung kvinna som drunknade på bröllopsnatten och som sedan dess i sin osalighet försökt locka ned män i underströmmarna utanför västkusten. Myten väcks till liv en tidig morgon, strax före midsommar, när en sjuksköterska hittas mördad i lusthuset på Tempelkullen i Botaniska trädgården. Hon är klädd till brud. Kriminalinspektör Maria Wern utreder fallet. Det blir en ojämn kamp där mördaren kan observera varje steg polisen tar. Med en intelligens och ett tekniskt kunnande som överträffar allt de trodde var möjligt planläggs en djävulsk strategi. Ondskan finns närmare än de tror...

Med några enkla tryck på tangentbordet kunde han via satellit se de små människornas vardagliga liv. Dessa vidskepliga och svagbegåvade trodde ännu på slumpen. Det gav honom en känsla av makt då han hela tiden kunde iaktta dem. När väderförhållandena var gynnsamma kunde han till och med observera deras aningslösa ansikten. Kanske var det just det som gav honom den största tillfredsställelsen.

torsdag 10 juni 2010

Mossbomorden

Sommarens utställning på Edsbyns bibliotek handlar om Mossbomorden. Utställningen berättar om de dramatiska händelserna i Mossbo utanför Alfta den 1 maj 1892. En husrannsakan mot en misstänkt lönnkrog slutade med att en länsman sköts ihjäl ocn en fjärdingsman skottskadades så svårt att han senare avled. Biblioteket har bland annat fått tillgång till en originaldagbok från en av de personer som upplevde dramat på plats i Mossbo.


Kronobostället i Mossbo. Bild från Sveriges fängelsemuseum.

Läs mer här!

På andra sidan solen

Maria Ernestam

Det är påsklov och Viola, hennes man Axel och deras två tonårsdöttrar reser ner till Skåne. Där har de fått låna ett hus, inte långt ifrån det hem där Axels mor vårdas.

Vid besöken hos svärmodern lär Viola känna en sympatisk gammal dam, Lea, som varit missionär i Kina. De får en omedelbar kontakt och utan vidare förklaring ger hon Viola några noveller som hon har skrivit.

De suggestiva, symbolrika novellerna blir en tillflykt för Viola under de omtumlande dagar då det ödsliga huset blir alltmer som ett fängelse. Sedan Axel blev sjuk fyra år tidigare har han varit förändrad. Viola har tvingats vänja sig vid hans underliga beteende och vredesutbrott, men nu förvärras det ytterligare.

Samtidigt som hon börjar ana sanningen bakom novellerna, inser Viola att hon faktiskt är rädd för sin man. Vem är han egentligen? Och älskar hon honom fortfarande?

Mitt liv med Saddam

Parisoula Lampsos och Lena Katarina Swanberg

Parisoula Lampsos träffar Saddam Hussein när hon just fyllt sexton år. Hon är enda dottern till en grekisk affärsman och dessutom påtagligt vacker. Saddam ska snart fylla trettio och är påläggskalv inom det allt mäktigare Baathpartiet. De förälskar sig och därmed är hennes öde beseglat.

Varje familj i Irak har egna vredens och sorgens minnen av Saddam Husseins tid vid makten. En make som avrättats, söner som dött i krig eller döttrar som försvunnit spårlöst. Alla har något att minnas med avsky. Varje gång någon knackade på dörren var man rädd. Vem kommer? Vem tar vem? Vad händer? Skyldig eller oskyldig spelade ingen roll, att fråga efter orsaken var meningslöst.

För att förstå vad jag har att berätta måste man förstå dessa villkor. Saddam Hussein var en man som inte drog sig för att mörda sin egen familj. Varför skulle han skona mig?


Författaren och journalisten Lena Katarina Swanberg har intervjuat Parisoula Lampsos under lång tid och skrivit den gripande, spännande och fasansfulla berättelsen om hennes dramatiska liv i skuggan av en fruktad diktator.

onsdag 9 juni 2010

Devils Peak

Deon Meyer

Devils Peak är en topp på Taffelberget som ligger vid Kapstaden i Sydafrika, och här utspelar sig boken. I centrum står tre personer vars hårda livsöden för dem samman. Det är Christine van Rooyen, en ung afrikansk kvinna som hamnar i prostitution men gör allt för att skydda sitt barn. Det är Tobela Mpayipheli, tidigare ANC-soldat (African National Congress, socialdemokratiskt parti). Och till sist har vi Benny Griessel, en alkoholiserad polis, utsparkad hemifrån och ifrågasatt på jobbet.

Tobela försöker dra sig undan sitt tidigare liv som soldat och livvakt i undre världen, men när hans adoptivson mördas under ett banalt rån som den sydafrikanska rättvisan inte förmår hantera förvandlas Tobela till en hämnare. På sonens mördare men så småningom på allt som hotar barnen. Och om inte Griessel hittar och stoppar honom har han inget jobb kvar. Eller familj. Christine blir hans redskap...

Stormlykta

Ylva Brodin

När Felix och Mona får beskedet om den svåra sjukdomen - cancer - rämnar världen och de ställs inför en livsavgörande kris. Verklighetens murar riskerar att bryta samman för Felix, när barndomens förvirrande upplevelser gör sig påminda. Där finns sjukdom och ensamhet och ett dolt hot som han aldrig kunde sätta ord på. Och allt som verkade tryggt hade skrämmande underströmmar.

Felix växte upp med sin ensamstående mamma i ett ensligt hus i skogen. Han lider av svåra allergier och fick inte besöka närmsta grannen, jordbrukaren med stormlyktan. Felix var intelligent redan som barn men hans ticks, ofrivilliga läten och tvångsrörelser, gjorde det svårt för honom att få vänner. Tvångsvandringen genom barndom och tonåren ger svar men ställer också nya frågor. Något som Felix och Mona tar itu med samtidigt som de förbered sig inför döden.

Jag har alltid varit rädd för döden. Den har varit mig i bakhasorna, likt en hund som har fått vittring på något skämt. Men kanske tyckte den att jag var ett för lätt offer. Så det är väl dags nu. Det är min tur. Jag är inte längre det ömtåliga barn jag var då, utan vuxen och starkare. Ett värdigare mål.

Rör mig inte, se mig bara

Helmi Jönestam

En sen marskväll kommer hon med syskon och föräldrar över Torne älvs is. De är ingermanländska flyktingar som Finland inte vågar behålla, när Sovjet­unionen vid fredsslutet kräver att få alla sina medborgare tillbaka. Bara i Sverige kan de bli trygga.

Hanna växer upp i en liten by i norra Västergötland och flykt kommer att prägla henne också i framtiden. Det mörka och det ljusa byter ständigt plats. I ljuset finns bandet med skogen, gemenskapen i den växande syskonskaran och lärare som ser henne. Hanna blir en person som lär sig att ta det goda där det finns; i ett hastigt möte eller några ord i ett brev.

Rör mig inte, se mig bara är en bok om att hitta en plats i livet. Den bygger på självbiografiskt material.

tisdag 8 juni 2010

Vårlik

Mons Kallentoft

Den fjärde och avslutande delen i Kallentofts årstids-serie om Malin Fors vid Linköpingspolisen är här. De tidigare heter Midvinterblod, Sommardöden och Höstoffer.

Vårsolen skiner över Linköping och de ännu vinterbleka människor som vågat sig ut på uteserveringarna runt torget. Några svalor kretsar i skyn, färgglada tulpaner lyser från stånden och en mamma med två små barn går mot bankomaten. Men plötsligt slits lugnet itu av en kraftig explosion, och Linköping kommer aldrig att bli sig likt igen.

De två små barnen, tvillingflickor på sex år, sprängs i bitar. Som vanligt blir det kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor som får ta sig an fallet. Är det ett terroristdåd? Är det någon som vill familjen illa? Något helt annat? En lång och besvärlig utredning börjar och som bjuder på många överraskningar och hemligheter...

När Malin Fors nås av nyheten om explosionen står hon framför sin mammas kista i Uppståndelsens kapell och försöker känna någonting. Hon oroar sig samtidigt för sina barn och om hon ska klara av att hålla sig nykter och vara en bra mamma. Och hon funderar också på om hon någonsin kommer att hitta kärleken igen. Malin har fullt upp med sitt privatliv när hon rycks in i det brutala fallet.

Stora boken om byggnadsvård

Göran Gudmundsson

Stora boken om byggnadsvård är som en bibel för alla som älskar gamla hus. Byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson skriver kunnigt och passionerat om invändig och utvändig renovering. Här får du svar på allt du behöver veta, från grund till skorsten. Och hjälp att tänka - både när det gäller byggnadsteknik och material, men även hur du löser krav på kök och badrum utan att den genuina känslan förstörs.

Man får läsa om tradition, tidstypiska material och varför våra gamla hus egentligen ser ut som de gör, blandat med recept på klassiska färger, tips på hur man målar, lagar kakelugnar, såpskurar golv och renoverar fönster - plus en mängd andra praktiska råd för den som själv vill pröva på.

Byggnadsvård har blivit en modern folkrörelse med fokus på tradition, kvalitet, miljömedvetenhet, återanvändning och ekonomisk långsiktighet - värden som ligger helt rätt i tiden. Göran Gudmundsson är eldsjälen bakom Gysinge centrum för byggnadsvård, där torpägare och kungligheter möts bland reservdelar till gamla hus. Hans devis är att du ska kunna "flytta in, utan att själen flyttar ut". Idén är att renovera varsamt och återskapa husets ursprungliga charm och kvaliteter med hjälp av traditionella beprövade tekniker och material utan att behöva ge avkall på moderna krav och komfort.

Löparen

Pontus Wikner

Pontus Wikner, har under lång tid arbetat som polis och även varit chef för Sveriges största värdedepå. Hans erfarenheter av dessa båda världar avspeglas tydligt i hans debutdeckare.

En kväll får polismannen Gibson och hans kollega ett anrop där poliscentralen söker en ledig bil till Sveavägen/Tunnelgatan. Någon har hört en smäll, men ingen vet vad som har hänt. Gibson kör dit och en polisbil finns redan på plats. De ser att någon ligger på gånggatan. Genom radion får de reda på att det är statsminister Olof Palme som har blivit skjuten till döds...

Gibson har haft ett stormigt förhållande med en kvinna som dricker alldeles för mycket. Han har fått nog och bor tillfälligt i ett garage som han hyrt. Han känner att han vill bryta upp från Stockholm. Men så får Gibson en tjänst på span, under ledning av chefen Vendel som han gillar starkt. Gibson och Vendel får geast ett fall på sitt bord. Två män som utgett sig för att vara ett TV-team har rånat en värdedepå. De fick med sig åttio miljoner kronor...