onsdag 2 juni 2010

Drömmen om Everest

Jeffrey Archer

En roman baserad på legenden om George Mallory, den bergsbestigaren som deltog alla tre brittiska pionjärexpeditioner till Mount Everest. Under hans tredje försök att nå toppen 1924 försvann han och hans följeslagare Andrew Irvine. Hans kropp hittades 1999 och man diskuter om Irvine och Mallory kunde ha nått toppen. Vissa fynd som gjordes i samband med att Mallorys kropp hittades, bland annat stället kroppen hittades på och att han inte hade fotografiet av sin hustru med sig. Han bar det nämligen alltid och hade sagt att han skulle lämna på Everests topp den dag han besteg det. Malloroys och Irvines kamera, som skulle kunna bevisa om de varit på toppen eller ej, hittades inte.

George Mallory hade två stora kärlekar i livet - och en av dem blev hans död.

Francis Drake, Robert Scott, Percy Fawcett, Charles Lindbergh, Amy Johnson, Edmund Hillary och Neil Armstrong är alla exempel på människor som lyckats förverkliga till synes ouppnåeliga drömmar. De har hyllats och ärats och alla har de blivit legender med en självklar plats i historieböckerna.

George Mallory hade en lika stark dröm och kanske lyckades han också uppfylla den. Fast det inte finns några bevis. Allt som talar för att han nått sitt mål är en sedan länge död kropp och ett saknat fotografi av en älskad hustru.


Det här är en spännande roman inspirerad av George Mallorys liv mannen som kan ha varit den förste som bestigit Mount Everest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar