fredag 18 juni 2010

Min mamma är död

Claes Britton

Min mamma är död är en sorglig biofgrafi om Mona Britton, skriven av hennes son Claes. Mona Britton led av en sällsynt plågsam form av cancer. Britton skildrar smärtsamt personligt sin mors lidande och död, från de första symptomen och insikten om sjukdomen, via moderns protokoll där hon betygsätter dagens smärtor, breven till de älskade barnbarnen och den fruktlösa medicinska behandlingen, genom den utdragna dödskampen och tiden efter.

Samtidigt som det är en biografi över modern, är det också en självbiografi. Självutlämnande berättar Britton om förhållandet till sina föräldrar, om den egna brokiga uppväxten på Östermalm och Dalarö, om sin egen ofrivilliga barnlöshet, sina depressioner, om att själv åldras och om sitt förhållande till döden.

Vi får också ta del av ett samtal med Ulla Zachrisson, överläkare på den palliativa kliniken vid Stockholms sjukhem, som modern (som själv var läkare), utsåg till sin "dödsmorska" och som under en lång karriär har hjälpt tusentals obotligt sjuka in i döden.

En svindlande vacker text som blir märkvärdigt ljus och trösterik, trots de mörka omgivningarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar